2021. június 14. hétfő Vazul

Hírek - Élelmiszer

Nem múlt el a veszély! A szalmonella még mindig a lista élén szerepel

Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A zoonózisok kiemelt helyet foglalnak el az élelmiszer-eredetű járványok között, amelyek közül a leggyakrabban regisztrált betegséget kiváltó tényező a szalmonella.
 
 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 28 európai uniós tagállamban, és további 9 európai országban gyűjtött adatok alapján készíti el jelentését. A Nébih tájékoztatása szerint az állatról emberre átterjedő, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti, ezek a kórokozók Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek, amely ugyan 2016-hoz képest csökkenést jelent, de elmarad az elmúlt öt év tendenciájától. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, amelyek közül a szalmonella a leggyakrabban regisztrált betegséget kiváltó tényező 9600 esettel - tájékoztatott a Nébih. A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek. Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább értintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek - írják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu