2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Élelmiszer

Óriási kapacitásbővítés a Borsodinál: közel megduplázzák a dobozosok gyártását (videó)

A Borsodi Sörgyár bőcsi üzeme jelenleg éves szinten 1,8 millió hektoliteres kapacitás mellett működik, az új gépsor beüzemelésével ez a kapacitás 2,5 millió hektoliterre fog ugrani. A Borsodi anyavállalata, a Molson Coors az Európa szerte növekvő sörfogyasztás és a prémium sörök megugró eladási miatt döntött úgy, hogy növeli régiós tevékenységét: a borsodi üzemből látják el ezentúl a horvát, cseh és szlovák piacot is licensz dobozos sörökkel. Az üzembejárás során a Borsodi ellátási-lánc igazgatóját kérdeztük a fejlesztés részleteiről, piaci trendekről és hogy miért érezzük úgy, hogy a licensz sörök minősége eltér az eredeti terméktől.
 
 

Magyarországon az eladott sör körülbelül 60 százalékát dobozos csomagolásban értékesítik, de Európa szerte is ebben csomagolásban nőnek legjobban az eladások szemben a betétdíjas üveges kiszereléssel, hiszen a kereskedők és a fogyasztók is inkább a kényelmesebb dobozost preferálják, amely esetében nem kell a visszagyűjtéssel bajlódni.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ezért is döntött a Borsodi anyacége a dobozos sör gyártására alkalmas gépsor fejlesztése mellett Bőcsön, ahonnan a régiós országokat is ellátják majd. „Az új gyártósorról leginkább az olyan licensz alapján készülő ismert márkák kerülnek majd exportra, mint a Miller, Stella Artois vagy a Beck’s, de a növekvő hazai igények is indokolják a beruházást, a jelenlegi gépsorral már eléggé ki voltunk feszítve” – mondta az Agrárszektornak Szilva János ellátási lánc igazgató.

A jelenlegi menetrend szerint áprilistól augusztus 20-ig éjjel-nappal futnak a gépek, a téli szezonban kicsit lassul a termelés, ilyenkor van idő elvégezni a karbantartásokat, de az ünnepeket megelőző november is felér egy erős nyári hónappal.

A jelenlegi gépsorról óránként 60 ezer doboz jön le, az új gyártósor plusz 50 ezerrel tesz majd ehhez hozzá, közel megduplázva a kapacitást.

„A dobozos sörök esetében a csomagolás nagyobb költséget ró a gyártókra, évek óta iparági együttműködés keretében igyekszünk gondoskodni az alumínium dobozok visszagyűjtéséről, de az üveges gyártásnál is évről-évre nőnek a költségek a kieső üvegek miatt: sokan visszaváltás helyett a szelektív hulladékba dobják, így 3-12 százalék között van a veszteség évente” – mondta a gyárvezető. Az üveges gépsorról óránként 40 ezer üveg jön le.

 


A második dobozgépsor mellett megújul a palackvonalunk is egy 3 éves terv keretében: tavaly lecseréltük a fejtőgépünket (ez a gép végzi a sör palackokba töltését), idén a címkézőt, jövőre pedig további kiszolgálógépeket szeretnénk lecserélni. Ezzel egy olyan technológia ugrást valósítunk meg, mintha az analóg telefonokat cseréltük volna érintőképernyősre. Ez nemcsak kapacitásbeli bővülést jelent, hanem jelentősen csökkentjük a gyár ökológiai lábnyomát is

– mondta a gyárvezető.

 

 

Szilva János

Bár a dobozos kiszerelésre egyre nagyobb a kereslet, Szilva szerint éppen ez az, amit a kisebb főzdék nehezebben ugranak meg: ”amíg a hordókat és a palackokat elég könnyű lezárni, addig a dobozoknál ez egy összetett művelet, amihez egy speciális gépre van szükség. Ennek beszerzése és üzemeltetése is költséges, ezért a kisebb gyártók legfeljebb bérgyártásban tudják ezt megoldani.”

Tényleg „vékonyabbak” a Magyarországon főzött licensz sörök?

Az újonnan munkába állított gépsoron olyan licensz söröket is tölthetnek majd, amelyek gyakran kapnak olyan kritikát, hogy a származási ország termékével nem azonosak, csak megjelenésükben hasonlítanak.

Ezek az eltérések azonban nem számottevők, a licenszadók szigorúan ellenőrzik, hogy a minőségben, ízben ne legyen különbség. Az is természetes folyamat, hogy a futószalagról frissen lejött sör és egy néhány hónapos sör között is lehetnek eltérések. Ennek oka a sör öregedése és esetlegesen a kereskedelmi tárolási körülmények lehetnek. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a licensz alapján gyártott söreinket a licensz tulajdonos előírásai szerint, mindenkor a megadott recept alapján és azonos minőségben gyártjuk

– mondta a gyárvezető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu