2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Élelmiszer

Óriási szenzáció lehet a most kifejlesztett borászrobot

Akár negyvenöt fokos lejtőn is felmegy az a vinbot névre keresztelt borászrobot, amely képes önállóan közlekedni a szőlőbirtokokon, miközben felvételeket készít az egyes növényi részekről. A robot adataiból megállapítható az egyes bogyók, fürtök érési ideje, és 10-15 százalékos szórással meghatározható a termés is.
 
 

Egy hatvan hektáros szőlőbirtokon tesztelték a kutatók Portugáliában a vinbotra keresztelt szerkezetet, amelyet egy európai kutatási projektben készítettek. A robot érzékelőrendszerével képes elhelyezni magát a térben, közlekedik és adatokat is gyűjt.

Egyetlen kamerájával felvételeket készít a növényekről, majd ezeket elemezve megkülönbözteti a leveleket a szőlőtől, és ez alapján becsüli meg a várható termést.

A robotot az európai borászok versenyképességének javítása érdekében hozták létre a fejlesztők - hu.euronews.com.

A vinbot önállóan közlekedik a birtokon és a készített képeket feltölti az "éterbe" - fogalmazott a tesztelésben résztvevő egyik agrármérnök. Ott különböző algoritmusok feldolgozzák a képeket, és az eredmények alapján készül egy térkép a birtok különböző részeinek hozamairól.

A kutatók szerint a robot 10-15 százalékos szórással képes megjósolni a termést. A fejlesztők egy tartós, könnyen mozgó robottestet és nyílt forráskódú szoftvert használtak, és úgy vélik, a robot újabb eszköz lehet az úgynevezett precíziós szőlészet művelői számára.


A robot árát körülbelül harmincezer euróra becsülik. A kutatók szerint a hátralévő fejlesztés és tesztelés 2-4 évet vehet még igénybe, ezután kerülhet a robot a piacra.

Portugáliában akadnak olyan szőlőbirtokok, ahol viszonylag heterogén a terep. A vinbot negyvenöt fokos lejtőn is képes felmenni, így segítségével nehezebb terepen is azonosítani lehet a megfelelő zónákat. 

A robot képes arra, hogy megállapítsa, mikor érnek az adott helyen a szőlőszemek. Így ha valahol hamarabb érik egy adott területen belül a szőlő, ott már a szezon elején lehet szüretelni, így jobb minőségű bort lehet majd készíteni.

A robot lehetővé teszi a kutatóknak, hogy évről évre felmérjék minden egyes növény hozamát, illetve azt, mennyi és milyen minőségű termést hoznak. A robot működésével óriási adatbázis jön létre, de azért nem árt, ha a borászok nem mondanak le saját megfigyeléseikről sem - hangoztatják a kutatók.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu