Rengeteg élelmiszert dobnak ki a magyar családok: nem mind a szemétbe kerül

agrarszektor.hu
Évente a világ lakossága mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért az Agrármarketing Centrum célul tűzte ki, hogy a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezőjeként a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszerpazarlás megállítása világszerte fontos cél - írja közleményében az Agrármarketing Centrum. Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, amelyet az Élelmiszerbank rászorulóknak, elsősorban gyermekes családoknak juttatott el. A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint az élelmiszerveszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 %-ért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez. Ha az élelmiszerpazarlás ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen állna a szén-dioxid kibocsátás tekintetében. Ráadásul világszerte a termőföldek 28 százalékán termesztenek olyan táplálékot, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz. Ezzel nem csak a megtermelt étel megy veszendőbe, hanem minden erőforrás, amellyel a földet megművelik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot. 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el. A tavalyi évben több mint 11 ezer tonna kidobásra ítélt élelmiszert juttatott el az Élelmiszerbank hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz.

A 79. OMÉK zárónapján a szervezet önkéntesei és az Agrármarketing Centrum munkatársai összegyűjtik a megmaradó, fogyasztható, bontatlan csomagolású - elsősorban tartós - élelmiszereket, amelyeket a vásár utáni napokban az Élelmiszerbank juttat el többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?