2019. július 19. péntek Emília

Hírek - Élelmiszer

Sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem eszik a magyar

Az Eurostat múlt héten közzétett adatsora alapján a magyarok igen kevés gyümölcsöt és annál is kevesebb zöldséget esznek. A kérdés, hogy akkor min élünk? Bár a hús a zöldségekhez mérten is drága, érdekes módon ebből legalább annyit elfogyasztunk, mint Nyugat-Európa.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Magyarországon a népesség 40 százaléka eszik naponta gyümölcsöt. Ennél kevesebben csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban vannak a gyümölcsevők. A lista élén három mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország. Az uniós átlag 64 százalék. Szomorú, hogy a gyümölcstermelésre alkalmas klímájú Magyarország mennyire le van maradva a napi szintű fogyasztásban Lengyelország mögött (58 százalék)

Zöldségfogyasztás terén még rosszabb a helyzet: Magyarország a lista legvégén kullog. Azt, hogy  csak minden harmadik ember enne napi szinten zöldséget, mégis nehéz elhinni, kivéve, ha a krumplit nem sorolták ebbe a kategóriába.

Jó kérdés, hogy akkor mit eszünk? Az egy főre eső éves húsfogyasztás terén Magyarország jól áll, amit az alábbi térképen szemléltetünk. Nagyjából annyi húst eszünk egy évben, mint amennyi Európa nyugati felére jellemző. Különbség csak az összetételben van: mi kifejezetten nagy baromfifogyasztónak számítunk, míg például a franciák marhából, bárányból és halból is többet esznek nálunk. Megnéztük a cereáliák fogyasztását is, de ebből is hasonlóan állunk, mint az osztrákok vagy a németek, nincs kiugró eltérés a fogyasztásunkban. Éves szinten 110-115 kg körüli mennyiségben eszünk gabonaféléket. Ehhez képest a lengyelek 150, a románok 180 kilogrammot is elfogyasztanak egy évben. Ők azonban zöldséget és gyümölcsöt is gyakrabban tesznek a tálba. Lehet, hogy nekünk még mindig a rántott húsos kenyér a favoritunk?

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu