2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Élelmiszer

Sorra nyílnak a jó éttermek vidéken: mi a titkuk?

Arra még várnunk kell, hogy a csárdák helyét átvegyék a bisztrók – és persze nem is ez a célja azoknak, akik megyeszékhelyeken, kisvárosokban, falvakban vagy épp a Balaton partján üzemeltetnek minőségi éttermeket. A gasztronómia látványosan fejlődik Magyarországon, és nem csak Budapesten: akármerre megyünk az országban, szinte biztosan találunk nemzetközi mércével mérve is színvonalas vendéglátóhelyeket.
 
 

Aki követi a magyar gasztronómia fejlődését, nem talál különösebben nagy meglepetést abban, hogy egyre több jó, sőt kiváló étterem van Budapest határain kívül is. Egyrészt a főváros már egyre inkább telítődik, a fine dining csúcsgasztronómia mellett évről évre bővül a színvonalas bisztrókonyha rétege is, a magas szakmai színvonal pedig a street food szintjén is megtalálható.

Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban is sokan vannak, akik hajlandók kicsit többet áldozni arra, hogy új ízeket, izgalmasabb konyhatechnológiát és minőségi alapanyagokat kapjanak.

Csúcson a vidéki éttermek

A gasztronómia iránt nyitott utazó pedig nyugodt szívvel elindulhat az ország bármely részébe: egy hétvége alatt akár két-három minőségi éttermet is kipróbálhat, jellemzően a fővárosinál alacsonyabb árakon. A gasztronómiai szaklapok listáin két-három éve egyre előkelőbb helyen szerepelnek a vidéki éttermek: a legismertebbek, mint az encsi Anyukám Mondta, a veszprémi Chianti, a debreceni IKON, a fertőrákosi Ráspi, a balatonszemesi Kistücsök vagy a pannonhalmai Viator mellé már felsorakozott egy nagyon erős, megbízható és izgalmas vonal. Ide sorolhatjuk például az egri Macok Bisztrót, a tatai Platánt, a pécsi Susogót, a miskolci Végállomást vagy Tokaj-Hegyalja legjobb éttermét, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyt.


A Budapesten kívüli minőségi vendéglátásnak egyre nagyobb szerep jut, de a legjobb éttermeket még a gasztroturisták tartják el, akik sokszor egymásnak adják a tippeket, hol érdemes vacsorázni, borozni a környéken – véli Macsinka János, az egri
Macok Bisztró és Borbár étteremvezetője.

A helyi vendégkör egyre erősebb – őket például a hétköznapi ebédmenüvel lehet becsábítani –, de az is számít, hogy sok környékbeli cég vezetői is hozzájuk viszik vacsorázni ügyfeleiket, munkatársaikat.

Minőségi alapanyag hazai forrásból


Az egri csúcsétteremben kimondottan a regionális gasztronómia fejlesztése az egyik legfontosabb cél.

Alapanyagaik 80 százaléka már a környékről származik:

a tésztát bogácsi nagymamák gyúrják, a pisztrángot Szilvásváradról szerzik be, a lekvár Noszvajról érkezik, a bárány Kelemérről, a marhahúsért nem Uruguayba, hanem Szabolcsba, pontosabban Rohodra utaznak. Sok termelő már közvetlenül keresi őket, így akár az étteremmel együtt gondolkodva is tudnak fejleszteni.

Persze Egerben is érzik a magyar vendéglátás egyik legnagyobb problémáját: a munkaerőhiány és a tapasztalt munkaerő elvándorlása hatványozottan érinti a vidéki éttermeket. A Macokban ezt saját képzéssel, a több évtizedes tapasztalatok gyakorlati átadásával próbálják orvosolni – sok alkalmazottjuk azonban az így megszerzett tudással külföldön keres magának munkahelyet.

Macsinka János azzal számol, hogy az éttermi áfa csökkentését visszaforgatva hosszú távon a munkabérek emelésébe tudják majd építeni, és a gasztronómiai fejlődés is sok szakembert hazacsábíthat.

A hazai gasztronómia egyértelműen fejlődik, a vendégek nyitottak, országszerte keresik a minőségi éttermeket

– véli Erhardt Zoltán. A konyhafőnök-tulajdonos azt tapasztalja, hogy sok Sopronba látogató – például Budapestről – ma már tudatosan választ, keresi a jó helyeket. Ismerősök ajánlására, a szaksajtó figyelemfelkeltő cikkeit olvasva jut el hozzájuk, az Erhardtba.

Fotó: Erhardt Étterem


Néha pedig igazi világsztárok is kíváncsiak a konyhára: előfordult például, hogy a VOLT Fesztivál alatt Jared Letónak készítettek fogasfilét.

 

Olvassa tovább!
A cikk teljes terjedelmében az „Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

 

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu