2020. február 27. csütörtök Ákos, Bátor

Hírek - Élelmiszer

Szenzorhálózattal a minőségi borokért - Innováció a növényvédelemben

A szőlészeti növényvédelem világszerte jelentős probléma. A tavalyi szőlőterményt ért károk után ma már talán még nagyobb figyelem fordul a szőlőbetegségek megelőzésre, a jobb minőségű borok előállítására. Azonban a betegségek elleni védekezésnek már nem csak a gyakoribb, költséges permetezés lehet a fegyvere.
 
 

A SmartVineyard™ egy merőben új koncepciót jelent az eddig használt általános célú agrometeorológiai állomások után. A hagyományos eszközök mindössze egy ponton, akár tíz négyzetkilométeres területen mérnek, pontatlan, átlagolt adatokat szolgáltatva az egyébként változatos domborzatú, eltérő mikroklímájú szőlőkben.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei által kifejlesztett SmartVineyard™ - a Szőlőőr elnevezésű döntéstámogató rendszer lényege, hogy az egy ponton történő mérést a négy hektáronként lehelyezett állomások önszervező vezetéknélküli hálózatával váltja fel. Így minden egyes állomás percenként rögzíti a környezeti tényezőket, melyek időben és térben kimagasló pontosságú, táblaszintű előrejelzésekkel szolgálnak a leggyakoribb szőlőbetegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás) kialakulási valószínűségéről.

Ezen adatok kiértékelésével megállapíthatóak a jellemző szőlőbetegségek terjedésének valószínűségi értékei, amelyből kiindulva további javaslatok adhatók a permetezés ütemezésére. A pontos méréseken alapuló, céltudatos permetezés pedig akár 30-40%-kal kevesebb permetszer felhasználással jár, mint a rendszeres megelőző jellegű permetezés, egészségesebb, kevesebb vegyszermaradványt tartalmazó szőlőt nyerve.

Egyedülálló megoldásként a SmartVineyard™ rendszer nem igényel semmilyen előképzettséget, a könnyen kezelhető érintőképernyős eszköz segítségével az adatokról közvetlenül a szőlőföldön is értesülhet használója.
Az előrejelzéseket nemzetközileg publikált matematikai modellek alapján számítja ki a rendszer, egyszerre több mérőpont adatait értékelve. A használt matematikai modelleket sikerrel alkalmazzák már USA, Chile, Argentína, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Ausztria szőlészetei.

A SmartVineyard™ már a partnerei között tudhat olyan innovatív megoldásokat szorgalmazó és környezettudatos szőlészeteket, mint a Tokaj Kereskedőház, a Kovács Nimród Winery, a Dula Szőlőbirtok Egerben, a muzslai Árendás Pincészet és a Béres Szőlőbirtok Erdőbényén.


További információ:
SmartVineyard™ - a Szőlőőr
Quantislabs Kft.
Nagymértékben csökkentjük a vegyszerfelhasználást a szőlészetben!
Műegyetemi Spin-off cég
1111 Budapest, Szent Gellért tér 4.
CH épület fsz. 9.
E-mail: info@quantislabs.com
tel: +36 1 463-2689
www.szőlőőr.hu
www.smartvineyard.com

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu