Szenzorhálózattal a minőségi borokért - Innováció a növényvédelemben

agrarszektor.hu
A szőlészeti növényvédelem világszerte jelentős probléma. A tavalyi szőlőterményt ért károk után ma már talán még nagyobb figyelem fordul a szőlőbetegségek megelőzésre, a jobb minőségű borok előállítására. Azonban a betegségek elleni védekezésnek már nem csak a gyakoribb, költséges permetezés lehet a fegyvere.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A SmartVineyard™ egy merőben új koncepciót jelent az eddig használt általános célú agrometeorológiai állomások után. A hagyományos eszközök mindössze egy ponton, akár tíz négyzetkilométeres területen mérnek, pontatlan, átlagolt adatokat szolgáltatva az egyébként változatos domborzatú, eltérő mikroklímájú szőlőkben.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei által kifejlesztett SmartVineyard™ - a Szőlőőr elnevezésű döntéstámogató rendszer lényege, hogy az egy ponton történő mérést a négy hektáronként lehelyezett állomások önszervező vezetéknélküli hálózatával váltja fel. Így minden egyes állomás percenként rögzíti a környezeti tényezőket, melyek időben és térben kimagasló pontosságú, táblaszintű előrejelzésekkel szolgálnak a leggyakoribb szőlőbetegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás) kialakulási valószínűségéről.

Ezen adatok kiértékelésével megállapíthatóak a jellemző szőlőbetegségek terjedésének valószínűségi értékei, amelyből kiindulva további javaslatok adhatók a permetezés ütemezésére. A pontos méréseken alapuló, céltudatos permetezés pedig akár 30-40%-kal kevesebb permetszer felhasználással jár, mint a rendszeres megelőző jellegű permetezés, egészségesebb, kevesebb vegyszermaradványt tartalmazó szőlőt nyerve.

Egyedülálló megoldásként a SmartVineyard™ rendszer nem igényel semmilyen előképzettséget, a könnyen kezelhető érintőképernyős eszköz segítségével az adatokról közvetlenül a szőlőföldön is értesülhet használója.
Az előrejelzéseket nemzetközileg publikált matematikai modellek alapján számítja ki a rendszer, egyszerre több mérőpont adatait értékelve. A használt matematikai modelleket sikerrel alkalmazzák már USA, Chile, Argentína, Franciaország, Németország, Szlovákia, Olaszország és Ausztria szőlészetei.

A SmartVineyard™ már a partnerei között tudhat olyan innovatív megoldásokat szorgalmazó és környezettudatos szőlészeteket, mint a Tokaj Kereskedőház, a Kovács Nimród Winery, a Dula Szőlőbirtok Egerben, a muzslai Árendás Pincészet és a Béres Szőlőbirtok Erdőbényén.

További információ:
SmartVineyard™ - a Szőlőőr
Quantislabs Kft.
Nagymértékben csökkentjük a vegyszerfelhasználást a szőlészetben!
Műegyetemi Spin-off cég
1111 Budapest, Szent Gellért tér 4.
CH épület fsz. 9.
E-mail: info@quantislabs.com
tel: +36 1 463-2689
www.szőlőőr.hu
www.smartvineyard.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13