Tönkreteheti a világ egyik legnagyobb kávétermesztőjét a klímaváltozás

Tönkreteheti a világ egyik legnagyobb kávétermesztőjét a klímaváltozás

agrarszektor.hu
2030-ra akár a negyedével is csökkenhet a terméshozam a kávéültetvényeken Etiópiában a klímaváltozás miatt. Ez azért is szomorú hír, mert Etiópia a világ hetedik legnagyobb kávétermesztő országa, így emiatt komolyan megdrágulhat majd a kávé a következő években.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

AA McKinsey & Co. legújabb jelentése alapján akár 25 százalékkal is eshet a terméshozam 2030-ra az etióp kávéültetvényeken - írja a Bloombergre hivatkozva a HVG. A tanácsadócég azt vizsgálta, milyen hatással van a klímaváltozás az etióp és a mozambik kávé-, gabona-, kukorica- és gyapottermesztésre. Nem minden eredményük ad okot bizakodásra.

A szakértők azt találták, hogy Etiópiának - Afrika legnagyobb kávétermesztőjének - jelentős iparági ingadozásokra kell felkészülnie, ugyanis a változó időjárás, a melegedő hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék súlyosan érinteni fogja az ültetvények terméshozamát. A mozambiki kukoricaültetvények terméshozama szintén jelentősen, 20-30 százalékkal csökkenhet 2030-ra.

A McKinsey hangsúlyozta: a klímaváltozás jelenti a legnagyobb kihívást Afrika mezőgazdaságában, emiatt pedig a mezőgazdasági termékek árai is változni fognak. Az afrikai országok már próbálják ellensúlyozni ezt a kitettséget, ám a tanácsadó cég szerint a gondos helyi tervezés és a pénzügyi mobilizáció kulcsfontosságú.

Számításaik szerint Fekete-Afrikában legalább 65 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az öntözésnél, hogy kiaknázhassák a termesztést, és további 8 milliárd dollárt kellene a raktározás fejlesztésére fordítani. Jó hír azonban, hogy a gabonatermesztést várhatóan nem érinti majd olyan drasztikusan a klímaváltozás, mint a kávéültetvényeket. A gyapottermesztésre pedig jótékonyan is hathat a melegebb hőmérséklet, így elterjedtebbé is válhat a jelentés szerint.  

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?