2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Élelmiszer

Tönkreteheti a világ egyik legnagyobb kávétermesztőjét a klímaváltozás

2030-ra akár a negyedével is csökkenhet a terméshozam a kávéültetvényeken Etiópiában a klímaváltozás miatt. Ez azért is szomorú hír, mert Etiópia a világ hetedik legnagyobb kávétermesztő országa, így emiatt komolyan megdrágulhat majd a kávé a következő években.
 
 

AA McKinsey & Co. legújabb jelentése alapján akár 25 százalékkal is eshet a terméshozam 2030-ra az etióp kávéültetvényeken – írja a Bloombergre hivatkozva a HVG. A tanácsadócég azt vizsgálta, milyen hatással van a klímaváltozás az etióp és a mozambik kávé-, gabona-, kukorica- és gyapottermesztésre. Nem minden eredményük ad okot bizakodásra.

A szakértők azt találták, hogy Etiópiának – Afrika legnagyobb kávétermesztőjének – jelentős iparági ingadozásokra kell felkészülnie, ugyanis a változó időjárás, a melegedő hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék súlyosan érinteni fogja az ültetvények terméshozamát. A mozambiki kukoricaültetvények terméshozama szintén jelentősen, 20-30 százalékkal csökkenhet 2030-ra.

A McKinsey hangsúlyozta: a klímaváltozás jelenti a legnagyobb kihívást Afrika mezőgazdaságában, emiatt pedig a mezőgazdasági termékek árai is változni fognak. Az afrikai országok már próbálják ellensúlyozni ezt a kitettséget, ám a tanácsadó cég szerint a gondos helyi tervezés és a pénzügyi mobilizáció kulcsfontosságú.

Számításaik szerint Fekete-Afrikában legalább 65 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az öntözésnél, hogy kiaknázhassák a termesztést, és további 8 milliárd dollárt kellene a raktározás fejlesztésére fordítani. Jó hír azonban, hogy a gabonatermesztést várhatóan nem érinti majd olyan drasztikusan a klímaváltozás, mint a kávéültetvényeket. A gyapottermesztésre pedig jótékonyan is hathat a melegebb hőmérséklet, így elterjedtebbé is válhat a jelentés szerint.  

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu