2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Élelmiszer

Továbbra is nagy a szakadék az agrárpiacon

Idén májusban a mezőgazdasági termelői árak 2,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 5,4%-os emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 2,9%-kal csökkent.
 
 

A gabonafélék ára idén májusban 4,6%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A búza ára 14%-kal visszaesett, a kukoricáé 18%-kal nőtt, így a búza kilogrammonkénti ára 42,6, a kukoricáé 45,6 forint volt. A gyümölcsök ára 9,6%-kal csökkent, miközben a zöldségfélék ára 9,2%-kal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 1,2, az állati termékeké 6,7%-kal alacsonyabb lett. A tej ára 11%-kal, a felvásárlási ár egy év alatt 11 forinttal csökkent (69 forint/liter).

2016. január–májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,5%-kal növekedtek. A növényi termékek ára 5,3%-kal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 5,2%-kal csökkent.

Az összes kiemelt növényi termékcsoportnál nőttek az árak, a legkisebb mértékben a gabonaféléknél (1,6%-kal), a legnagyobb mértékben a burgonyánál (56%-kal). A vágósertés ára 7,1%-kal csökkent, így az ár az év első 5 hónapjában átlagosan 321 forint volt kilogrammonként.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu