Kiderült a csúf igazság: ezért van valójában ilyen kevés nő a magyar agráriumban

Kiderült a csúf igazság: ezért van valójában ilyen kevés nő a magyar agráriumban

Lehet, hogy elsőre sztereotipnak tűnhet, de tényleg vannak olyan szakmák, szakterületek, melyekre rögtön rávágjuk, hogy az éppen nőknek vagy férfiaknak való. A mezőgazdaság is pont ilyen, hiszen automatikusan a gumicsizmás, kockás inges férfiakra asszociálunk - és voltak idők, amikor ez tulajdonképpen igaz is volt, de mára már mondhatni, hogy minden megváltozott. Az agrárium ugyanis egy igen innovatív, nagy szaktudást és precizitást igénylő szakterület lett, ahol egyre több nő bontogathatja és bontogatja is a szárnyait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár még mindig látszik, hogy igen kevés nő tevékenykedik a mezőgazdaságban, de mondhatni, hogy javulóban van az a bizonyos tendencia. 2022-ben már nem feltétlenül beszélhetünk arról, hogy vannak férfias dolgok - beleértve a munkát is -, illetve nőies dolgok. Ez vélhetőleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyre vonzóbb legyen a nők számára is ez az ágazat, ami viszont még fontosabb, hogy a modernizációnak és a precíziónak köszönhetően jobban ki tud teljesedni a gyengébbik nem is.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Továbbra is sokan dolgoznak végzettség nélkül

A KSH adataiból kiderül, hogy 2012-ben a mezőgazdasági végzettek többsége még nem kamatoztatta a megszerzett szakmai tudását. A foglalkoztatottaknál az aktuális, illetve az inaktívaknál az utolsó foglalkozás nem állt kapcsolatban a mezőgazdasággal. A pályaelhagyók között közel azonosan alakult a férfi-nő arány. Ezzel szemben a megfelelő neműeken belül az arányok jelentősen eltértek, míg száz mezőgazdasági végzettségű férfiból 61 nem a tanult szakmájában dolgozott, addig ugyanennyi nő közül már 82.

A mezőgazdasági végzettséggel rendelkező irányítóknak nemcsak aránya, hanem abszolút száma is nőtt az elmúlt 10 év során. A férfiak 56, a nők 74%-a irányítja a gazdaságot mezőgazdasági képzettség nélkül. Felsőfokú mezőgazdasági képzettséggel a férfiak 10, a nők 6%-a rendelkezik. Mindez azt is jelenti, hogy a férfiak körében jellemzőbb a felsőfokú képesítés megszerzése, mint a nőkében, így a felsőfokú képesítéssel rendelkező irányítók 81%-a férfi - írja a KSH. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Új lehetőségek a nők előtt

A mezőgazdaság jellegénél fogva sokáig férfias foglalkozás volt, amelyben a nők aránya kisebb, mint a nemzetgazdaság legtöbb ágazatában. Napjainkban változik a gazdaságszerkezet és ezzel a nők szerepe is. Megfigyelhető, hogy a nők egyre inkább árutermelő üzemek vezetői, alkalmazottai lesznek. Továbbá egy modernizációs folyamat is zajlik a mezőgazdaságban, aminek az egyik fő hajtóereje nem más, mint a munkaerőhiány.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Mint ahogyan korábban megírtuk, a statisztikákban nem mindig szerepelnek a nők a gazdaságok munkatársaiként, illetve azok vezetőiként vagy tulajdonosaiként, mégis sok esetben "láthatatlanul" veszik ki a részüket a tevékenységekből. A hagyományosan "férfias" állattenyésztésben is már számos digitális, precíziós gazdálkodási eszköz segítheti a folyamatokat, és azok széles körű elterjedésével egyre több nő vállalhat szerepet az ágazatban. A vidéken élő családok pozitív jövőképének alakításában pedig jelentős szerepe lehet a gazdálkodási mellék- illetve főtevékenységeknek.

Egyre nagyobb az áttörés

A Portfolio Csoport évek óta díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, köztük pedig az Év női agrárvállalkozóját is keresik. A "paletta" az előző években is igen változatos volt, hiszen találkozhattunk paradicsommal, tojással, mangalicával, tejjel, takarmánnyal és zöldség-gyümölcsfeldolgozással foglalkozó nőkkel is, akik kimagasló teljesítményeket értek el a magyar mezőgazdaságban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06