2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Élelmiszer

Újabb dolgozókat vesznek fel Csányi nagy vágóhídjánál

Februártól 160-ra emeli a mostani százról dolgozóinak létszámát a tesztüzemben működő, Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető mohácsi vágóhíd. Márciusra már ipari szintű termelést terveznek, a dolgozói létszámot pedig várhatóan 550 fősre bővítik. Valószínűsíthető, hogy a Csányi-érdekeltségű Bonafarm Csoport a közeljövőben tulajdont szerez a vágóhidat működtető MCS Zrt.-ben, amelyhez egyelőre stratégiai együttműködési megállapodás köti.
 
 

A vágóhíd január 10-én megkapta működési engedélyét – közölte az MTI-vel Sutka László vezérigazgató. A létesítményben azóta - egyelőre tesztüzemi körülmények között - napi 200-300 sertést vágnak le, a termelés folyamatosan emelkedik.

Február második hétben tervezik a csontozó- és csomagolóüzemek terheléses tesztjének indítását. Márciusra már ipari szintű termelést tervez a vágóhíd, ami a teljes kapacitás hatvan százaléka lesz.
A dolgozói létszámot februártól 100-ról 160-ra emelik, március végétől pedig várhatóan elérik a teljes tervezett 550 fős létszámot. Évente egymillió sertés - legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai elvárásoknak megfelelő - vágását és feldolgozását tervezik. Az üzemben belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárút állítanak majd elő. A létesítmény a tervek szerint fokozatosan éri el kapacitásának maximumát az év végéig.

A beruházást megvalósító MCS Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített üzem építési és gépészeti munkáinak költsége meghaladta a 20 milliárd forintot. A beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer. A költségvetés további része a kiegészítő üzemrészek - köztük a szennyvíztisztító - létrehozásához volt szükséges.

A Bonafarm-csoporthoz "stratégiai megállapodással" kapcsolódó MCS Zrt. tulajdonosa a Ho-Me 2000 Kft. Az MCS Zrt. 2016 végéig projektcégként a létesítmény építésével foglalkozott, egyéb ipari tevékenysége nem volt, így pozitív eredménye sem - jegyezte meg Sutka László.

A vágóhídi megépítése előtt a Csányi Sndor tulajdonában lévő Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szehed Zrt. tulajdonos volt az MCS-ben, de a beruházás megkezdése előtt kilépett. Most viszont újra femerül, hogy a Bonafarm Csoport tuajdont szerez az MCS-ben. Mint az agrárszektor.hu megírta, még nem dőlt el, hogy kisebbségi vagy többségi tulajdonszerzésről lesz-e szó.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!