Újjáéledhet a budai kadarka

agrarszektor.hu
A kadarka régi rangjának visszaállítása a céljából ültettek több tő szőlőt a Jókai kertben Budapesten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezdeményezésének célja a legendás budapesti bor, a Budai Vörös újjászületésének segítése, a filoxéra-pusztítás előtt ugyanis a Budai Vöröst Európa-szerte ismerték és szerették - írja a kormány.hu

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, a borkultúra és Budapest szimbóluma lehet a kadarka, melynek hírnevét vissza kell állítani, hiszen a Budai hegyekben ennek hagyománya volt. A most ültetett szőlőtőkék 2015-ben válnak majd termővé, az ültetést viszont minden évben folytatni kell.

Az eseményen Lenkovics Barnabás, a Kadarka Kör kadarnagya és részt vett, aki kiemelte, hogy Magyarország történelmi múltjának része a szőlőtermesztés, a szőlőskerteket - egyben kultúránkat - pedig rehabilitálni kell. 

Az első oltványokat a Jókai kertben ültették el a sváb szüreti mulatságokat idézve, a munkákat pedig 2012 tavaszán és őszén folytatják. Jókai Mór 1853-ban vásárolta meg a Svábhegyen lévő telket, a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58