2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Élelmiszer

Újjáéledhet a budai kadarka

A kadarka régi rangjának visszaállítása a céljából ültettek több tő szőlőt a Jókai kertben Budapesten.
 
 

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezdeményezésének célja a legendás budapesti bor, a Budai Vörös újjászületésének segítése, a filoxéra-pusztítás előtt ugyanis a Budai Vöröst Európa-szerte ismerték és szerették - írja a kormány.hu

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, a borkultúra és Budapest szimbóluma lehet a kadarka, melynek hírnevét vissza kell állítani, hiszen a Budai hegyekben ennek hagyománya volt. A most ültetett szőlőtőkék 2015-ben válnak majd termővé, az ültetést viszont minden évben folytatni kell.

Az eseményen Lenkovics Barnabás, a Kadarka Kör kadarnagya és részt vett, aki kiemelte, hogy Magyarország történelmi múltjának része a szőlőtermesztés, a szőlőskerteket – egyben kultúránkat – pedig rehabilitálni kell. 

Az első oltványokat a Jókai kertben ültették el a sváb szüreti mulatságokat idézve, a munkákat pedig 2012 tavaszán és őszén folytatják. Jókai Mór 1853-ban vásárolta meg a Svábhegyen lévő telket, a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu