2019. szeptember 24. kedd Gellért, Mercédesz

Hírek - Élelmiszer

Újra kimutatták a veszélyes kártevőt a külföldi burgonyában

Ismét külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, de hőkezelés után állati takarmányként hasznosíthatók.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg fertőzést a Nébih laboratóriuma – írja közleményében a hatóság. A Romániából és Ausztriából származó fertőzött szállítmány 11,5 tonna volt. A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége.

A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre. A fertőzött gumók elültetése viszont jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni a vetési felhasználást és ezzel a fonálféreg terjedését. Ezért a teljes mennyiséget hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal intézkedése szerint - áll a Nébih közleményében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu