2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Élelmiszer

Újra kimutatták a veszélyes kártevőt a külföldi burgonyában

Ismét külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, de hőkezelés után állati takarmányként hasznosíthatók.
 
 

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg fertőzést a Nébih laboratóriuma – írja közleményében a hatóság. A Romániából és Ausztriából származó fertőzött szállítmány 11,5 tonna volt. A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége.

A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre. A fertőzött gumók elültetése viszont jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni a vetési felhasználást és ezzel a fonálféreg terjedését. Ezért a teljes mennyiséget hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal intézkedése szerint - áll a Nébih közleményében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu