2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Élelmiszer

Utolsó hajrá: a parlament előtt a pálinkafőzés adómentességéről szóló törvényjavaslat

Néhány napja nyújtották be az adótörvények módosításáról szóló csomagban a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény változtatásával kapcsolatos előterjesztést a parlamentnek. Ennek értelmében több változás is történik a párlatoknál, amelyek közül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a legfontosabbakat.
 
 

A parlamenthez benyújtott, az adótörvények módosításáról szóló csomag lepárlásra vonatkozó rendelkezései alapján jelentős változások várhatóak e területen, írta meg a NAK. Az Európai Unió ezzel kapcsolatos szabályozásának módosításáról az Agrárszektor is beszámolt.

A törvényjavaslat pálinkafőzésre vonatkozó legfontosabb rendelkezései az alábbiak:

 • A tudományos és oktatási célra használt nem üveg desztillálóberendezés birtoklását a szabályozó hatályba lépését követően a megszerzést követő 10 napon belül be kell jelenteni az állami adó-és vámhatósághoz.
 • A zárjegyigénylőnek az átvett és külföldre kiszállított zárjegyeket az átvételtől számított 6 hónapon belül fel kell helyeznie a zárjegyköteles jövedéki termékre, vagy vissza kell hoznia belföldre.
 • Új elemként bekerül, hogy az állami adó- és vámhatóság az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése, hibás teljesítése vagy valótlan tartalommal történő teljesítése esetén – a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetés mellett – 15 napos határidő tűzésével hívja fel a figyelmet a hiányosságok pótlására.
 • A jövedéki adó mértéke bérfőzött párlat esetén adott bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterenként nulla forint, e felett 333.385 forint.
 • A magánfőző tárgyévben legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, mely mennyiség adómentes, viszont a szabály életbe lépését követően az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőzőnek bejelentést kell tennie az előállítást megelőzően az állami adó- és vámhatósághoz, ami alapján az származási igazolást állít ki, és küld meg a magánfőzőnek. Az igazolás kiadásáról az állami adó- és vámhatóság az önkormányzati adóhatóságot is értesíti.

2021. január 1-től kerülnek bevezetésre. Az intézkedésekről részletes információk a parlament honlapján találhatóak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu