Világpiaci pozíciókat veszthet az EU a szőlőtelepítési korlátozások miatt

Agrárszektor
Az elmúlt év időjárási viszontagságai következtében Európa szerte erőteljes visszaesést lehetett tapasztalni a megtermelt bor mennyiségében, az uniós telepítési korlátozások miatt az iparágnak esélye sincs ellensúlyozni a hasonló jelenségeket. A világpiaci riválisok előretörése fényében ez rövid idő belül súlyos problémákat eredményezhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legfrissebb tanulmánya szerint a globális bortermelés mintegy 6 százalékkal esett vissza 251 millió hektoliterre 2012-ben. Ennél is drasztikusabb visszaesést mutat az össztermelés legnagyobb részét adó Európai Unió, ahol 10 százalékos csökkenés következtében 141 hektoliterre esett vissza. Messze a legnagyobb csapást Franciaország szenvedte el, ahol a 2011-es kiváló szüret után egy évvel később 17 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Az Európai Unióban hosszú évek óta tapasztalható túltermelés letörése érdekében hozott intézkedések 2008 és 2011 között 269,000 hektárral csökkent a szőlő termőterülete, jócskán meghaladva az eredetileg megcélzott 175,000 hektárt és jelentős mértékben hozzájárulva az árak emelkedéséhez. Ráadásul a jövő is igen kiszámíthatatlannak tűnik, miután március 13-án az Európa Parlament a korlátozások 2016-ig történő kivezetése, míg az agrárminiszterek tanácsa hozzávetőlegesen egy héttel később azok 2019-ig való meghosszabbítása mellett szavazott.

A borfogyasztás elsősorban az USA és Kína által hajtott növekedése ugyancsak az árak emelkedésének irányába hatott, ami a akár jó hír is lehetne az ágazat számára, ám a lecsökkent készletek Európa világpiaci pozícióinak szempontjából már komoly veszélyeket rejt magában. A legjelentősebb európai exportőrök közül egyedül Franciaország tudta növelni a kivitelét 6 százalékkal (15 millió hektoliter), a mennyiségi szempontból hagyományosan élen járó Olaszország és Spanyolország 7 (21,5 millió hektoliter) illetve 13 százalékos (19,1 millió hektoliter) visszaesést voltak kénytelenek elszenvedni. Eközben a legnagyobb dél-amerikai borexportőr Chile 2012-ben rekordtermést és 13 százalékos (7,5 millió hektoliter) kivitelbeli emelkedést mondhatott magáénak, a dél-afrikai export pedig szintén megugrott, közel 17 százalékkal 4,2 millió hektoliterre.

Az öt legnagyobb európai termelő (Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország és Portugália) exportrészesedése az egy évvel korábbi 65 százalékos szintről három százalékot esett vissza 2012-ben, elsősorban az USA és Dél-Amerika javára. Egyelőre ugyan a termelés súlyos visszaesése ellenére is sikerült nagyjából szinten tartani a külkereskedelmi mutatókat, a trend folytatódása komoly veszélyt jelenthet az európai borágazatra. Ahogy ugyanis Federico Castellucci, az OIV főtitkára nyilatkozta, "Ha egy piac elveszik, azt nagyon nehéz visszahódítani".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?