2020. november 29. vasárnap Taksony

Hírek - Élelmiszer

Vízhiány az egész EU-ban: azonosították a szükséges intézkedéseket

A víz iránti kereslet, illetve annak elérhetősége Európa több pontján is kritikus szintet ért el, ráadásul a klímaváltozás miatt ez a tendencia a jövőben csak erősödni fog – figyelmeztet hétfőn közzétett jelentésében a Bizottság.
 
 

A dokumentum szerint 2009-2010-ben a vízhiány – a korlátozott vízforrások, a magas kereslet és a kevés eső eredményeként –főként Európa déli területein jelentkezett. A tagállamok közül Csehország, Ciprus és Málta jelezte, hogy folyamatosan vízhiánnyal kellett szembenézniük.

Öt tagállam – Franciaország, Magyarország, Nagy-Britannia, Portugália és Spanyolország – jelzett aszályt, illetve azt, hogy az eső mennyisége a hosszú távú átlagnál kevesebb volt, négy ország pedig – Hollandia, Svédország, Franciaország és Románia – helyi szinten korlátozott vízhiányt tapasztalt.

A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a vízhiány és az aszály nem kizárólag a mediterrán térség sajátja. Néhány ritkán lakott, északi területtől eltekintve, melyek bőségesen rendelkeznek vízzel, ez a probléma az egész EU-ban tetten érhető.

A dokumentum azonosította azokat az intézkedéseket is, melyek a tagállamok részéről sokat jelentenének. Például nagyon kevés helyen hoztak eddig olyan jogszabályt, amely javítaná az épületek vízhatékonyságát. Szintén kevés ország tesz valamit az illegális vízkivételek ellen, ráadásul megoldást kellene találni a vízvezeték-hálózatok veszteségei ellen is.

A Bizottság a tervek szerint 2012-ben vizsgálja felül vízpolitikáját. Ez egyebek között a vízfelhasználás hatékonyságára, a jobb tervezésre és a végrehajtás megfelelő eszközeire helyezi majd a hangsúlyt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu