Harc a kisebb áfáért - Újra ringbe lépnek Fazekasék

agrarszektor.hu
Nulla százalékra csökkentené a horgászvizekbe telepített élőhalak jelenlegi, 27 százalékos áfakulcsát a Földművelésügyi Minisztérium (FM), miután ágazati érdekképviseletek adómérséklési javaslatot tettek a tárcának. A lobbiszervezetek azt is el szeretnék érni, hogy a közvetlenül fogyasztásra szánt, kereskedelemben forgalmazott halak áfája is csökkenjen, de az adómérséklés a nemzetgazdasági tárca ellenállásába ütközhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Felvállalja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a halágazati áfacsökkentést - legalábbis így nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Nagy István, a tárca államtitkára. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, halgazdasági érdekképviseletek a közelmúltban a minisztériumnál azért kezdtek lobbizni, hogy az élő halak 27 százalékos jelenlegi áfakulcsa érzékelhető mértékben - nullára vagy 5 százalékra -  csökkenjen.

Nagy István szerint az áfát azokban az esetekben kellene nullára csökkenteni, amikor az élő halakat horgászszervezetek haltelepítési céllal szerzik be. Ha a vízhasznosítók a halakat áfa nélkül, olcsóbban vásárolhatnák meg, ez vélhetőleg több hal telepítéséhez vezetne, így a horgászat számára kedvező változásokat hozhatna. Ez pedig turisztikai, rekreációs és gazdasági érdekeket egyaránt szolgálhatna.

A horgászati célú haltelepítés éves forgalma mintegy 2,5 milliárd forint, így ha ez áfamentessé válna, 700 millió forint bevételkiesést okozna a költségvetésnek. Az adócsökkentésből fakadó többletvásárlás és a piac kifehéredése viszont várhatóan visszahozná ezt az összeget - hangoztatja a minisztérium.

A halgazdasági lobbiszervezetek ugyanakkor azt is felvetették, hogy a haltelepítések mellett a kereskedelemben forgalmazott, közvetlenül fogyasztásra szánt élő halak áfája is - legalább 5 százalékra - csökkenjen. Így ugyanis a halak fogyasztói ára mérséklődne, ez pedig a kereslet növekedésével járhatna. Az érvelések szerint e változások egybeesnének a kormányzati törekvésekkel, amelyek a rendkívül alacsony mai halfogyasztás növelését célozzák.

Egyelőre ugyanakkor nem tudni, hogy a halágazati áfamérséklési javaslatot hogyan fogadja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca az agrárszektor.hu haláfa-csökkentésre vonatkozó, korábbi kérdéseire azt az általános választ adta, hogy nem képzelhetők el olyan élelmiszerpiaci adóváltoztatások, amelyek csökkentenék a költségvetés bevételeit. Az NGM legfeljebb akkor tartana lehetségesnek újabb áfacsökkentéseket, ha azok nem okoznak kiesést a büdzsében és hozzájárulnak a feketegazdaság kifehéredéséhez.

Kisebb eredmények az áfacsökkentésben
Az agrártárca az elmúlt években is élharcosa volt az élelmiszeripiaci áfacsökkentéseknek, de az erőfeszítések jelentős részben nem vezettek eredményre a gazdasági tárca ellenállása miatt. Sikerült azonban elérni, hogy egyes ágazatok "köztes termékeire" kisebb áfa lépjen életbe. Így például tavaly januártól az élő sertéseknék és a félsertéseknél, az idéntől pedig a szarvasmarha-, a juh- és a kecskeágazat köztes termékeinél (az élő állatoknál és vágott testeinél) vezettek be 5 százalékos áfát a korábbi 27 százalék helyett.

 

A határozott állásfoglalás miatt kérdéses, hogy a haltelepítéseknél kalkulált, 700 millió forintos éves áfakiesés a tárcánál még "beleférne-e a tűréshatárba". A közvetlenül fogyasztásra szánt élőhalaknál a valószínűsíthető bevételkiesés még nagyobb lenne, ezért itt az adócsökkentés sokkal inkább az NGM ellenállásába ütközne. Nem lehet véletlen, hogy a fogyasztókat is érintő haláfa-csökkentésről - legalábbis a mostani nyilatkozat szerint - az agrártárca sem beszél - hívják fel a figyelmet szakértők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?