Nagyon rosszak a zöldségek és a gyümölcsök az Európai Unióban

agrarszektor.hu
Összesen 141 magyar előállítású termékkel kapcsolatban érkezett bejelentés 2016-ban az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerébe (RASFF). A hazai vonatkozású ügyek főként különleges táplálkozási célú élelmiszerekre, étrend-kiegészítőkre, gabonákra, pékárukra és baromfitermékekre vonatkoztak. Uniós szinten a legtöbb probléma a gyümölcsöknél, a zöldségeknél, illetve a mogyoróféléknél, a halaknál és az étrend-kiegészítőknél adódott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly uniós szinten összesen 2930 bejelentés futott be a RASFF-hoz az Európai Bizottság nemrég közzétett összegzése szerint, és az ügyek 88 százaléka élelmiszerekhez kötődött. Az EU-ban a legtöbb problémát a gyümölcsök, a zöldségek, a mogyoró- és diófélék, a halak és a halászati termékek, az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális célú élelmiszerek okozták.

Magyar vonatkozású RASFF-ügy 141 volt, amelyek közül 17 élelmiszerekhez,14 takarmányokhoz, 10 pedig élelmiszerekkel érintkező anyagokhoz kötődött. A nálunk előállított terméknél 24 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, amely 0,8 százaléka a 2016-ban dokumentált összes RASFF bejelentésnek.

Magyarországon leginkább az étrend-kiegészítőkkel, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel, a gabonákkal, a pékárukkal, illetve a baromfihúsokkal és az egyéb baromfitermékekkel adódtak gondok.

Kisebb számban kellett például gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban eljárni - derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből.

Uniós szinten a bejelentések száma nem változott lényegesen a korábbi évekhez viszonyítva. A sok tagállamot érintő tavalyi esetek között szerepelt például az E. coli szennyezett román sajt vagy a szalmonellával fertőzött lengyel tojás ügye. A bejelentések nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hús termékekben), a mikotoxinok (főleg aflatoxin), a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták a veszélyt.

A 38 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. A riasztási rendszerrel számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerül elhárítani, hogy a kifogásolt termékek a vásárlóknak gondot okozhatnának - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsávgi Hivatal (Nébih).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?