2021. május 18. kedd Erik, Alexandra

Hírek - Európai Unió

A törököknek most nem kellett a marha

Míg Törökországba igen kevés marha indult el, addig Hongkong kifejezetten érdeklődött az európai marha iránt az idei első negyedévben. Érdekes az is, hogy Brazíliából nagyot esett a behozatal, míg Argentínából meglódult. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentését szemlézzük.
 
 

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 172 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2019 január–márciusában, 3,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Hongkong (10 százalék részesedés), Izrael (9 százalék), Algéria és Ghána (6-6 százalék) voltak. Izraelbe 23 százalékkal, Algériába 33 százalékkal és Ghánába13 százalékkal nőtt a kivitel, míg a Hongkongba szállított mennyiség 3 százalékkal csökkent. Törökországba 74 százalékkal esett a kivitel ugyanekkor.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 6 százalékkal 76 ezer tonnára csökkent 2019 első negyedévébena 2018. január–márciusban beszállított mennyiséghez képest. A behozatal 38 százaléka Brazíliából, 26 százaléka Argentínából és további 15 százaléka Uruguayból származott. Brazíliából 18 százalékkal és Uruguayból 15 százalékkal kevesebb, ugyanakkor Argentínából 45 százalékkal több marhahús érkezett a megfigyelt periódusban.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,62 euró/kilogramm hasított hidegsúly volt 2019 májusában, 4,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 2,6 százalékkal, az üsző „R3” ára 3 százalékkal mérséklődött a vizsgált időszakban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu