Nem sokat látnak a magyar marhából a hazai vágóhidak: ki nem találnád, hova kerül

agrarszektor.hu
Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 752 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 áprilisában, ami 4,6%-os csökkenést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 6,5%-kal, a vágótehéné 8,5%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 107 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021. január-februárban, 5,4%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét. A legnagyobb piacok Izrael (7,5 ezer tonna) és Ghána (7,3 ezer tonna) voltak. A Ghánába szállított mennyiség csaknem 10%-kal, az Izraelbe kerülő 1%-kal csökkent - tudhattuk meg a NAIK PÁIR kiadványából.

Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 19%-kal 51,5 ezer tonnára emelkedett 2021. január-februárban a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest. Ez az adat sem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget. A behozatal 87%-a Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,74 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 márciusában, vagyis 4,8%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára 5,4%-kal, az üsző "R3" ára 3,8%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 51%-kal emelkedett 2021. január-februárban a 2020-as év hasonló időszakához képest. Januárban ez az indikátor még csak 34%-os növekedést mutatott az előző év hasonló időszakához képest. A növekedésről és annak valószínűsíthető okairól az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élőmarha-export során az ország főbb partnerei Ausztria, Spanyolország és Horvátország voltak. Magyarország élőmarha-importja 2%-kal nőtt az idei év első két hónapjában a tavalyi év azonos hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha 43%-a Romániából és Hollandiából származott. A marhahúsexport mennyisége 16%-kal, értéke 17%-kal mérséklődött ugyanekkor. A marhahúsimport volumene 26%-kal, értéke 10%-kal csökkent.

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2021 január-márciusában a szarvasmarha vágása élősúlyban 11%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az összes vágás kétharmadát adó tehenek vágása 12%-kal, a bikáké 13,7%-kal, az üszőké pedig 6,3%-kal csökkent. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 752 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 áprilisában, ami 4,6%-os csökkenést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 6,5%-kal, a vágótehéné 8,5%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 6%-kal nőtt 2021 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest.

Mennyiségét tekintve az élőmarha exportja 13,7 ezer tonnát tett ki a 2021-es év első két hónapjában, míg az import 1,9 ezer tonnát. A marhahús kivitele 2,2 ezer tonnát tett ki, behozatala pedig 2,4 ezer tonnát a mondott időszakban. Az élőmarha-export 11 milliárd forintot ért az év első két hónapjában, míg az export 1,7 milliárd forintot tett ki. A marhahús tekintetében az kivitel 2,2 milliárd forintot ért, míg az import 3,5 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?