2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Európai Unió

Abszurd? Már a Brexit puszta lehetőségétől romlik a brit sajtgyártás

Az Egyesült Királyság arra számít, hogy a Brexitet követő, zártabb piac kiszorítja az uniós importtermékeket, ami felfuttatja a belső termelést. A termelőknek logikusan már erre kellene készülniük, és minden erővel kapacitásokat bővíteni az olyan kulcsfontosságú termékek esetében, mint amilyen a sajt. Csakhogy ennek most pontosan az ellenkezője történik, aminek prózai oka van.
 
 

20 éves csúcson van az ír cheddar sajtok importja az Egyesült Királyságban. Ez év januárja és szeptembere között 90 ezer tonna sajt érkezett az országba. Ez a tavalyi év azonos időszakához mérten 24 százalékos emelkedést jelent, 2017-hez képest pedig 15 százalékos a plusz. 1999 óta nem volt erre példa, amikor az éves behozatal alulról súrolta a 100 ezer tonnát, most pedig 3 hónap hátra van még az évből.

Kedvelt sajtféleség a cheddar (Forrás: gettyimages.com)

2018-ban a brit AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) tejipari szervezete a Brexitet olyan szcenárióként nevezte meg, amely az ír sajtok dömpingjét fogja hozni az Egyesült Királyságban. Az akkori jelentés szerint már megkezdődött a sajtok angliai tárolása arra az esetre, ha no-deallel végződnének a tárgyalások az unióval. Ez lehetővé tette volna az írek számára azt, hogy a szupermarketeket továbbra is a régi, a magasabb vámtarifák előtti árakon lássák el sajttal - legalábbis, amíg a készlet tart. Ezt alátámasztja, hogy az ír export 2019 első és harmadik negyedévében ugrott meg, akkor, amikor a Brexittel kapcsolatos határidők jártak le.

A szakmai szervezet arra int, hogy az időszakos sajtfelesleg megnezíti az angol termelők felkészülését arra az időszakra, amikor a kereskedelem nehezebbé válik a szomszédos országokkal, vagyis a sajtkészletek kimerülésével hirtelen sajthiány léphet fel. Mivel a kilépés pontos dátuma és feltételei még mindig nem dőltek el, ezért a sajt továbbra is nagy mennyiségben fog belépni az Egyesült Királyságba, így a helyi termelés felfuttatására nem nyílik mód.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu