2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Európai Unió

Biotermesztés családi vállalkozásban – interjú Héjja Kornél Fiatal Gazdával

Először pályázott és meg is nyerte Héjja Kornél a Fiatal Gazdáknak járó támogatást, melyből gépparkját és állatállományát fejlesztette. Jövőképéről és gazdaságáról vele beszélgettünk.
 
 

Agrárszektor.hu: Régóta foglalkozik mezőgazdálkodással? Miért ezt választotta?

Héjja Kornél: Ősi családi gazdálkodásba „születtem bele”, így adott volt az ötlet, hogy én is gazdálkodjak. Mindig szerettem a tanyát, az állatokat. Szó szerint belenőttem a gazdálkodásba, hiszen gyermekkorom óta dolgozom benne.

Asz.: Mivel foglalkozik pontosan, és mekkora területeken? Esetleg tervez valami másba is belefogni?

H.K.: Összesen 11 ha földterületen, szívességi használatban folytatok ellenőrzött ökológiai gazdálkodást. Ebből 2 hektáron zöldség, köztük burgonya, fűszerpaprika és sütőtök, 5 hektáron őszi búza, 2 hektáron facélia és további 2 hektáron lóbab terem. Ezenkívül a tanyán 28 anyajuhot, egy kost, 80 család méhet és 700 vágócsirkét tartok. Hosszútávon sertéstartásban is gondolkodom.

Asz.: Előreláthatólag fog fejleszteni valamit? Mi a jövőképe?

H.K.: Szeretném növelni a földterületet, több zöldséget termeszteni, többféle állatot tartani, az épületeket korszerűsíteni, a gépállományt bővíteni és fejleszteni. Termékeimet biopiacokon, illetve helyben szeretném értékesíteni. Ehhez a marketing fejlesztését is fontosnak látom.

Asz.: Jelenleg hol tud értékesíteni?

H.K.: Sajnos a biotermékekre helyben nincs fizetőképes kereslet, illetve nagyon kevés jelenleg, ezért termékeim egy része külföldre kerül, más részét háztól és a helyi piacon értékesítem.

Asz.: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot, mibe fektette az összeget?

H.K.: 2008-ban. Az elnyert összeg egy részét gépekre fordítottam, úgy mint tárcsa, eke, kombinátor és permetező egy másik részéből pedig méh, juh és csirke állományomat bővítettem, valamint állattartáshoz szükséges eszközöket valamint méhészeti eszközöket vásároltam. Ezen felül istállótrágyát és több, a gazdaság működtetéséhez szükséges kelléket szereztem be.

Asz.: Gyakran pályázik?

H.K.: Ezelőtt nem pályáztam, ezután sem szeretnék gyakran. A gazdálkodásból, termelésből kívánok megélni, mint ahogy eddig is volt, csak ezelőtt tanulás mellett, most pedig főállásban gazdálkodom. A gazdaság elindításához volt nagyon szükséges ez az összeg.

Asz.: Honnan informálódik?

H.K.: Természetesen figyelem az internetet, hiszen a mai világban ez már elkerülhetetlen, de emellett az ismerőseim is ellátnak sok hasznos információval.

Asz.: Mi a véleménye az idei évről?

H.K.: Lehetett volna jobb is, de nem panaszkodom. Sok tanulsággal szolgált ez az év. Összességében elégedett vagyok. Azért hozzátenném, hogy az ideihez hasonló években is lehet nagyobb nyereséggel gazdálkodni, ez pedig a biotermékek magasabb, és kevésbé ingadozó ára miatt lehetséges.

Névjegy

Név: Héjja Kornél
Születési év: 1986.
Iskolák: Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola (Hódmezővásárhely) 2000-2004 (érettségi, méhész szakmunkás bizonyítvány); SZIE KTI (Gödöllő) 2004-2009 (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Ágazat: Növénytermesztés, állattenyésztés
Gazdaság területe: 11 ha
Alkalmazottak száma: 0
Éves árbevétel: 5.000.000-10.000.000Ft
Elnyert támogatások: Fiatal gazdák induló támogatása
Családi állapot: Nőtlen

Elérhetőségek:
Lakcím: 6800, Hódmezővásárhely Réz utca 7.
Telefonszám: 06-30/294-79-43
E-mail: hejjakornel@gmail.com

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu