Dánia ebben a piaci szegmensben mindenkit felülmúl

Dánia ebben a piaci szegmensben mindenkit felülmúl

agrarszektor.hu
Németország és Franciaország adja egész Európa biopiacának csaknem felét, Dánia pedig a hetedik legnagyobb biotermékfogyasztó az EU-ban, noha mindössze 5,6 millió ember él itt. 2018-ban 14 százalékkal bővült az értékesített bioélelmiszer, elérve a 2,3 milliárd dollárt, és 2019-ben is hasonló mértékű növekedéssel számol az USDA.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A boltok polcain kínált élelmiszerek csaknem 12 százaléka bio minősítésű Dániában, ami a világon a legnagyobb bioarányt jelenti a kereskedelemben. Az organikus termékek egyharmada friss áruként kerül a fogyasztók elé. A legnagyobb értékben forgalmazottt biotermékek a következők: sajtok, répa, zabpehely, joghurtok, növényi olajok, tej, banán, lisztek, tojás, bébiételek és csecsemőtápszerek, narancs.

Egy főre vetítve a svédek után a dánok költenek a legtöbbet bioélelmiszerekre, 280 dollárt (84 ezer forintot) egy évben. A legkevesebbet - fejenként kevesebb mint 15 dollárt  (4500 forintot) - Európa keleti felén adnak ki az emberek bioélelmiszerekre.

Az ökológiai gazdaságokban előállított élelmiszerek jellemzően 50 százalékkal drágábbak a hagyományosnál. Kiugróan magas az ára a vörösáfonyának (213%-kal a hagyományos termék ára felett), a lencséknek (+132%), a csicseriborsónak (+116%), a diónak (+82%), de a biotojás is 66%-kal drágább a normál változatnál.

A fogyasztáshoz mérten nem rendelkezik sok ökogazdálkodásba vont termőterülettel az ország, ezen földek részaránya alig 11 százalékos a termelésben (280 ezer hektár), igaz, ez is duplája az európai átlagnak. 4000 gazdaság foglalkozik valamilyen biotermék-előállítással. A legtöbben biogabonaféléket termelnek, őket követik azok, akik pillangósokkal, vetőmaggal, friss zöldség-gyümölccsel, sertés-, marha- vagy baromfi-előállítással, tojás- vagy tejtermeléssel keresik a kenyerüket. Jellemző a közvetlen értékesítés, vagy a helyi boltokba való beszállítás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biotermékekből a külföldi piacokra is jut, noha az ország behozatalra is szorul ezekből. 2018-ban 443 millió dolláros (132,9 milliárd forintos) exportot bonyolított Dánia biotermékekből, elsősorban Németországot megcélozva (42%-a a kivitelnek). További 16%-nyi áruérték Svédországban landolt, és 10% eljutott Kínáig is. A behozatal csak azokból a biotermékekből számottevő, amelyeket klimatikus okokból nem tudnak saját maguk megtermelni (pl. grépfrút, batáta, bor, szója).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?