2022. január 27. csütörtök Angelika

Hírek - Európai Unió

EU: a gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van

A gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van Európában, a maradék egyharmad mérete pedig jóval kisebb, mint amekkorát az erősebbik nem igazgat. Fizetési szakadék is tetten érhető a nemek között. A kérdés, tesz-e majd ez ellen az új Közös Agrárpolitika?
 
 

Az Eurostat adatai szerint az uniós gazdaságok mintegy 30% -át vezetik nők. Az egyes tagországok között azonban hatalmasak az eltérések, Hollandiában mindössze a gazdaságok 5% -át irányítja a gyengébb nem, míg Litvániában mintegy 47% -át. Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekérvényesítő szövetsége szerint

a nők által vezetett gazdaságok átlagosan 40% -kal kisebbek, mint a férfiaké, és a női vezetők fizetése 16% -kal kevesebb. Nyugdíjak tekintetében a nemek közötti különbség eléri az 51% -ot a mezőgazdaságban.

A nők szerepe gyakran láthatatlan, különösen a segítő házastársak esetén, akik "gazdasági függésben" élnek a férjüktől. Az ilyen háziasszok nem kapnak fizetést a családi gazdaságban végzett munkájukért. A Corteva Agriscience októberben közzétett,  globális tanulmánya is megállapította, hogy a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés még mindig erős a világ mezőgazdaságában. Indiában a nők 78% -a úgy véli, hogy az ágazatban diszkrimináció van. Az Egyesült Államokban a női válaszadók közel fele (48%) mondta azt, hogy a nők és a férfiak egyaránt sikeresek a gazdálkodásban, míg 36% -uk szerint a férfiaknál kevésbé férnek hozzá a banki forrásokhoz.

Minderről Marjiana Petir, a jobboldali Európai Néppárt horvát képviselője beszélt az euractiv.com-nak annak apropóján, hogy nem látja a nők helyzetének javítását garantáló elemeket az új Közös Agrárpolitikában (KAP).  A Parlament mezőgazdasági bizottsága várhatóan áprilisban fogadja el álláspontját a KAP három rendelettervezetéről.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!