Tesztvideó: ha létezne Rolls-Royce a traktorok között, akkor ez lenne az

agrarszektor.hu
A John Deere 9620RX, a márka legnagyobb traktora 8 méter hosszú és 4 méter magas, így már messziről könnyen észrevehető. A monstrum 620 lóerős motorral van felszerelve, és nem kerekeken, hanem 4 darab gumihevederes járószerkezeten gördül, ráadásul ha a sebesség nem is lenne elég, a gép képes arra, hogy végigmegy az előre betáplált útvonalon, mégpedig 2 centiméteres pontossággal. A John Deere legnagyobb traktora motorváltozattól, szervizcsomagtól és felszereltségtől függően nagyságrendileg nettó 100-150 millió forintba kerül, vagyis áfával együtt akár 190 millió forintnál is drágább.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A John Deere 9620RX már messziről is hatalmas, hiszen egy 8,2 méter hosszú, közel 4 méter magas monstrumról van szó, amelynek a szélessége több mint 3 méter is lehet - írja a Portfolio. Az már első ránézésre látszik, hogy nem egy hagyományos traktorról van szó, a gép ugyanis nem kerekeken, hanem 4 darab, 91 centiméter széles gumihevederes járószerkezeten gördül. A hevedernek egyrészt az a szerepe, hogy a gép minél hatékonyabban vigye át a nyomatékot a talajra, másrészt az is fontos, hogy a lehető legkisebb legyen a talajtaposás, hogy a talaj szerkezetét a legkevésbé rombolja a traktor.

Forrás: Portfolio

A 9RX sorozat négy modellváltozatban készül 470 és 620 lóerő között. A legerősebb, 620 lóerős változatban egy 6 hengeres, 15 literes motor dolgozik, meglepően halkan. A teljesítménynél is fontosabb a forgatónyomaték, a nyomatékcsúcs ennél a traktornál ugyanis 2800 newtonméter. A csúcs John Deere üzemanyagtartálya 1514 literes, ami lehetővé teszi, hogy egy műszakban egy tank gázolaj kitartson. A tankolás egyébként úgy néz ki, hogy ha a traktor a telephelytől messze dolgozik, akkor tartálykocsi megy ki a termőföldhöz, és helyben tankolják meg a gépet, de gyakori az is, hogy a gép a saját lábán visszamegy a telephelyre, és ott töltik fel üzemanyaggal.

Forrás: Portfolio

Legalább egy mezőgazdasági gépész szakmunkás végzettség, egy mezőgazdasági vontató jogosítvány, mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány szükséges ahhoz, hogy valaki ilyen géppel dolgozzon. Egyre nehezebb képzett gépkezelőt találni és egyre kevesebben választják ezt a pályát. Ráadásul a pályakezdőknek nagyon komoly gyakorlati oktatáson kell részt venniük miután kikerültek az iskolából, így sokszor nem is lehet megoldani, hogy két műszakban menjenek a gépek.

A traktor több mint 4 méter magas, a magasan lévő vezetőülésig rendesen mászni kell. A fülke ajtajának becsukása után meglepő csend fogad, még akkor is, amikor felbőg a 15 literes motor. A fülke egyébként nem csak klimatizált (még nyáron is könnyen pincehidegre hűthető), hanem túlnyomásos, azért, hogy a por és a vegyszerek ne kerüljenek be a vezető környezetébe. A fülkét négyoszlopos fülkerugózási rendszer tartja, de a munkavégzéshez 40 fokban elforgatható ülés is légrugós, és a kárpit természetesen bőrből van.

Forrás: Portfolio

A motor beindítása után az első meglepetés az, hogy a hangszigetelt fülkébe mennyire kevés zaj jut be, a második meglepetés pedig, hogy hagyományos gázpedál itt nincs, a lábunknál egy kuplung és egy fékpedál van, ezektől kissé jobbra pedig egy lassítópedál, aminek a megnyomásával a traktor előre beállított mértékben csökkenti a motorfordulatot. Ha igazán hatékonyan használják ezt a traktort, akkor nem sok szükség van ezekre a pedálokra, a lényeg ugyanis a gépkezelő jobb kezénél elhelyezett panel és az azt kiegészítő érintőkijelző (vagy kijelzők). A gép emellett képes arra, hogy végigmegy az előre betáplált útvonalon, mégpedig 2 centiméteres pontossággal. Ugyanakkor nem csak a vezetésre, hanem a munkavégzésre is előre be lehet programozni a gépet, és programozható a sebesség, valamint a világítás is.

A traktort manuálisan is lehet vezeti, de felesleges, mert akkor nem tudjuk kihasználni a high-tech funkciókat, romlik a munka minősége, a hatékonyság, valamint magasabb lesz az üzemanyag-felhasználás. A traktoron 18 sebesség áll rendelkezésre, ezek közül 5-12-ig munkasebességekről van szó, 12 felett pedig közúti vonulása szolgálnak, és van még 6 hátra kapcsolható sebességfokozat, gázt pedig a jobb kezünknél lévő panel egyik kis karjával lehet adni. A szervókormányzásnak köszönhetően a legnagyobb John Deere traktor meglepően fordulékony, mezőgazdasági munka végzése közben is néhány ujjal forgatható. Munkavégzéskor jellemzően 6-12 km/h a tempó, a maximális sebesség vonuláskor akár 30 km/h is lehet.

Forrás: Portfolio

A John Deere gépeiben található egy vezérlő egység, egy számítógép, amely mobilhálózaton keresztül küldi az adatokat a központi számítógépre, ezen keresztül lehet követni a traktorokba szerelt érzékelőkből érkező jeleket. A rendszerrel alapvetően üzemeltetéstámogatás a cél, hogy a partnerek minél jobban ki tudják használni a mezőgazdasági gépeiket, de a meghibásodásokat, vagy a későbbi meghibásodásra utaló jeleket is látják a központból, és amikor riasztás érkezik, akkor értesítik a partnert, az illetékes csoportvezetőt, és kiküldik a szerelőket a helyszínre. Ma már a John Deere JDLink rendszere alkalmas a meghibásodások előrejelzésére, így a szerelők már a meghibásodás bekövetkezte előtt felkészülten tudnak kimenni a géphez és gyorsan, minimális állásidő mellett tudják megjavítani azokat.

A legnagyobb, 620 lóerős, hevederes John Deere traktort annak ajánlják, aki legalább 500 hektár földet művel meg, ott már megtérül egy ekkora gép használata, de jellemzően 1500 hektár felett vesznek a gazdák ilyen nagy teljesítményű traktort. Magyarországon a KITE Zrt. az egyetlen hivatalos gépforgalmazója az új John Deere gépeknek. A 9RX motorváltozattól, szervizcsomagtól és felszereltségtől függően nagyságrendileg nettó 100-150 millió forintba kerül, vagyis áfával együtt akár 190 millió forintnál is drágább lehet a legnagyobb John Deere. Ez első ránézésre soknak tűnhet, azonban például a JD 9620RX területteljesítménye olyan nagy, hogy képes akár két nagy szántóföldi traktort is kiváltani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?