2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Európai Unió

EU: Ne pocsélkoljuk el a szennyvizet, öntözésre még alkalmas

Egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az európai vízkészletek, a víz újrahasznosítása enyhítené ezt a helyzetet. Az Európai Parlament kedden elfogadta álláspontját a szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosításával kapcsolatos jogszabálytervezetről.
 
 

Az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ami vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet. Az éghajlatváltozás, a kiszámíthatatlan időjárás és a szárazság a települések és a mezőgazdaság megfelelő vízellátását veszélyezteti. A kezelt szennyvíz - elsősorban mezőgazdaságban történő - használatával csökkenthető a vízkitermelés. Az Európai Bizottság szerint az elmúlt 30 évben drámaian megnőtt a szárazságok gyakorisága, intenzitása, környezeti és gazdasági hatása. A 2017 nyári szárasság jól illusztrálja a veszteség méretét: az olasz mezőgazdaság például önmagában kétmilliárd eurós kárt szenvedett.

A víz újrahasznosítását taglaló jogszabálytervezetben meghatározzák a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz minőségi minimumfeltételeit. Emellett a visszanyert víz (azaz települési szennyvíztisztító telepekről származó, kezelt szennyvizet) előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is tartalmaz. A visszanyert vizet nyersen fogyasztandó, feldolgozandó élelmezési célú termények és nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére is használják majd. A Bizottságnak öt éven belül fel kell mérnie, hogy vajon az újrahasznosított víz más módon is felhasználható-e.

Energiafűz-ültetvény mikroöntözéssel (Forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ)

A képviselők szerint ezalatt a tagállamok engedélyezhetnék a visszanyert víz egyéb felhasználását, például az iparban, a rekreáció során vagy a környezetvédelem terén. Erre abban az esetben kerülhetne sor, ha a tagállamok biztosítják az emberi és állati egészség és a környezet védelmét.

A jelentéstevő szerint

a víz használata terén is a körkörös gazdaság felé kell haladnunk. Jelenleg évente 1,1 milliárd köbméter vizet nyerünk vissza, 2025-re ez akár 6,6 milliárd köbméterre emelkedhet. Ehhez kevesebb, mint 700 millió eurót kellene befektetni. Ha a szennyvíztelepekről érkező víz több mint felét újrahasznosítanánk, akkor ez öt százalékkal csökkentené a friss víz kitermelését”

- mondta a témáért a Parlamentben felelős olasz szocialista képviselő, Simona Bonafè. A jogszabálytervezetről alkotott parlamenti álláspontot 588 szavazattal, 23 ellenszavazat és 66 tartózkodás mellett fogadták el. Az uniós szakminiszterekkel akkor kezdődhet el a tárgyalás a jogszabály végleges formájáról, ha a miniszterekből álló Tanács megegyezik közös álláspontjáról.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu