Mostantól retteghetnek a tisztességtelen kereskedők

agrarszektor.hu
Elfogadta a napokban az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság azt a kompromisszumos javaslatot, amely megtiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat az élelmiszerláncban. Az új szabályrendszer biztosítja az Európai Unió mezőgazdasági termelőinek védelmét a tisztességes kereskedelemmel ellentétes gyakorlatokkal szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában terjesztette elő azt a jogalkotási javaslatot, amely biztosítja az élelmiszerlánc tisztességesebbé tételét, a napokban pedig az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadta ezt. Az új szabályozás lehetővé teszi majd a tagállamoknak, hogy szankciókat szabjanak ki a megállapított jogsértések esetén.

Az új szabályozás valamennyi mezőgazdasági és élelmiszeripari termékre kiterjed, és tizenhat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tilt. A javaslat mindenkire vonatkozik, aki az élelmiszer-ellátási láncban részt vesz, így a kiskereskedőkre, az élelmiszer-feldolgozókra, a nagykereskedőkre, a szövetkezetekre vagy termelői szervezetekre, illetve minden olyan egyedülálló termelőre, aki bármelyik tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot elkövette. A javaslatban meghatározott tiltott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé tartozik a romlandó élelmiszertermékek késedelmes kifizetése, az utolsó pillanatban törölt megrendelések, valamint a szerződések egyoldalú vagy visszamenőleges módosítása.

Mi áll a javaslat elfogadásának hátterében?
Az Európai Parlament 2016. júniusában felkérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő egy uniós javaslatot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó keretszabályozással kapcsolatban. Az Európai Bizottság 2018-as munkaprogramja tartalmazza, hogy olyan intézkedéseket javasolnak majd, amelyek az élelmiszer-ellátási lánc működésének javítását célozzák. 2016-ban a bizottság felállította a mezőgazdasági piacok munkacsoportját azzal a céllal, hogy a mezőgazdasági termelők szerepét értékelje a szélesebb élelmiszer-ellátási láncban, valamint ajánlásokat tegyen ennek megerősítésére. Ezen ajánlások alapján a bizottság 2017-ben hatásvizsgálatot és nyilvános konzultációt indított az élelmiszer-ellátási lánc javításáról, amely segített azonosítani azokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, amelyeknek a piaci szereplők egyre gyakrabban ki vannak téve. 2018 februárjában az egész EU-ra kiterjedő közvélemény-kutatás jelent meg, amely a válaszadók 88 százaléka vélekedett úgy, hogy fontos a gazdák szerepe az élelmiszer-ellátási láncban.

A javaslat egyik fontos eleme, hogy a tagállamok 350 millió eurós éves forgalom felett nagyobb hatáskört vezethetnek be a nemzeti jogszabályaikban, illetve ha szükség van rá, további intézkedéseket is hozhatnak. A megállapodás emellett tartalmaz egy négy évre szóló felülvizsgálati záradékot is, ami azt jelenti, hogy a jogalkotási szöveg rendelkezéseit értékelni kell, és lehetőség szerint felül kell vizsgálni a következő parlamenti időszakban. A tagállamoknak ugyanakkor ki kell majd jelölniük az új szabályok betartatásáért felelős hatóságokat és ki kell építeniük a bírságok kiszabására alkalmas rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31