2022. június 27. hétfő László

Hírek - Európai Unió

Szeretném megvalósítani feleségem álmát, hogy gazdaságunk állattartással bővüljön - interjú Kovács Attila István fiatal gazdával

Kovács Attila István már szülei révén belecsöppent az agrár világba, önálló vállalkozása 2008 óta működik. Jelenleg növénytermesztéssel foglalkozik, és bár a tavalyi év és a rentegeg esőzés nagy pusztítást végzett földjein, bizakodik, a jövőben pedig az állattartásba is szeretne belevágni.
 
 

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Szüleim felsőfokú képesítéssel rendelkező agrár szakemberek, hivatásukat nem csak munkahelyükön, hanem odahaza is gyakorolták. Családi gazdálkodásunk 1993-ban kezdte el működését, melynek akkor már én is aktív tagja voltam. Önálló vállalkozásomban 2008.október 1-től dolgozom.


Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Jelenleg 40 hektáron gazdálkodom, ebből 18 ha bérlemény, 22 ha saját, illetve családom tulajdona. Szántóföldi kultúrákkal foglalkozom, termelek őszi káposztarepcét, őszi búzát, őszi- és tavaszi árpát, kukoricát. Itt,Vas megyében is nagyon nehéz földet vásárolni, a gazdaságot bővíteni.


Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Jó kapcsolatot igyekszem ápolni az üzleti partnereimmel és a környékbeli gazdákkal. Évek óta megbízható partnernek bizonyul a KITE Zrt., az Őrség-Hegyhát Gazdatárs Kft, mely termelői csoportjának tagja is vagyok. Előbbinek értékesítem a repcét, utóbbinak többi terményemet. A megtermelt növények szárítását, tisztítását a Vasi Csűr Kft. telephelyén végzik el.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Nehéz gazdasági év volt a tavalyi. Tartalékaink nagy részét feléltük, de sikeresen vettük az akadályokat. Emellett az időjárás viszontagságaival is számolnunk kellett. A tavaszi esőzések következtében a Répce folyó vízszintje oly mértékben emelkedett meg, hogy kiöntött. A magas belvíz miatt a föld sem tudta elnyelni a vizet, ezért két táblán is pusztítást végzett. A 2011-es esztendő is tartogatott kihívásokat, de a jó eladási áraknak és a jó termésnek köszönhetően jelentős növekedést értem el árbevétel tekintetében.

Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

2008-ban nyertem. A pénzből földterületet vásároltam, ezen kívül pedig egy Pöttinger Vitasem vetőgépet, egy Rauh műtrágyaszórót, egy Forrás 2000 literes permetezőt, valamint egy csúsztató-fogast.

 


Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

A következő évben volt még egy nyertes pályázatom, így nem mondhatom, hogy gyakran próbálkozom. Megvásároltam a VN váltva forgató ekét, azóta azzal végzem az őszi mélyszántást. Ennek ellenére igyekszem minden évben a fejlesztéseket is tervezni.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

A következő években is prioritás marad a gazdaság bővítése, további földterületek vásárlása, vagy új bérlemények elnyerése. Céljaim között szerepel, hogy a szüleim tudását, tapasztalatát és kapcsolatait kamatoztassam kisvállalkozásom hatékony működtetése során. A közeljövő nagy lépéseként pedig szeretném megvalósítani feleségem álmát, hogy gazdaságunk állattartással bővüljön. Mi merünk nagyot álmodni!

Adatok:

Név: Kovács Attila István

Születési hely, idő: Sárvár, 1974.03.06.

Iskolák: Gépjárműtechnikai szerelő, Mezőgazdasági vállalkozó

Ágazat: Szántóföldi növénytermesztés

Gazdaság területe: 40 ha

Alkalmazottak száma: Nincs alkalmazott.

Elnyert támogatások: Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása ÚMVP 2008.

Önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatás ÚMVP 2009.

Családi állapot: NősElérhetőségek:

Lakcím: 9623 Répceszentgyörgy, Muzsaj u. 6.

Tel.: 06-20-26-40-443

E-mail: atis.gerda@gmail.com

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben