Energianövények a vörösiszapon

agrarszektor.hu
A vörösiszappal szennyezett területeken az élet újrateremtése nem egy egyszerű feladat, most még is úgy néz ki, hogy energianövények ültetésével fogják hasznosítani a területet. Ezután már csak az a kérdés, hogy ennek hatására az állam támogatja-e az alternatív, környezetbarát megújuló forrásokból létrehozott üzemanyagok előállítását.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bejelentette, hogy Devecser és Kolontár térségében energianövény termesztésébe fognak. Ez azért is izgalmas, mivel biodízel és bioetanol gyárak létesítéséről nem is olyan régen döntöttek hazánkban, kérdés, hogy a vörösiszap által károsított területek energia növény ültetvényei előrelépést jelentenek-e ebben az ügyben.

Frank József akadémikus növénynemesítő a Délmagyarországi Napilap kérdésére elmondta, hogy régóta képesek vagyunk cukor és olaj tartalmú növényekből környezetbarát üzemanyagokat előállítani, mégis vigyázni kell, hogy ne kövessük az a mexikói példát, mikor is ez a fajta termelés az élelmiszer előállításának rovására ment, hiszen az elsődleges cél az kell, hogy legyen, amennyiben van felesleg, és általában van, akkor lehet elgondolkodni az alternatív felhasználási módokon.

Szerinte állami támogatások nélkül hiába épül biodízelgyár, nem tud annyit kínálni mint Nyugat-Európa gyárai, így a termelő arra a piacra fog érékesíteni, mint ahogy azt már sok éve teszi, ennek következtében pedig nyersanyag nélkül marad a feldolgozó. Ezért is lesz izgalmas, hogy az állam hogyan reagál a vörösiszapos területek ilyen jellegű alkalmazására, illetve az ügyben a MOL Zrt. milyen szerephez juthat, hiszen neki ez az érdekeivel ellentétesek volnának.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?