Energianövények a vörösiszapon

agrarszektor.hu
A vörösiszappal szennyezett területeken az élet újrateremtése nem egy egyszerű feladat, most még is úgy néz ki, hogy energianövények ültetésével fogják hasznosítani a területet. Ezután már csak az a kérdés, hogy ennek hatására az állam támogatja-e az alternatív, környezetbarát megújuló forrásokból létrehozott üzemanyagok előállítását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bejelentette, hogy Devecser és Kolontár térségében energianövény termesztésébe fognak. Ez azért is izgalmas, mivel biodízel és bioetanol gyárak létesítéséről nem is olyan régen döntöttek hazánkban, kérdés, hogy a vörösiszap által károsított területek energia növény ültetvényei előrelépést jelentenek-e ebben az ügyben.

Frank József akadémikus növénynemesítő a Délmagyarországi Napilap kérdésére elmondta, hogy régóta képesek vagyunk cukor és olaj tartalmú növényekből környezetbarát üzemanyagokat előállítani, mégis vigyázni kell, hogy ne kövessük az a mexikói példát, mikor is ez a fajta termelés az élelmiszer előállításának rovására ment, hiszen az elsődleges cél az kell, hogy legyen, amennyiben van felesleg, és általában van, akkor lehet elgondolkodni az alternatív felhasználási módokon.

Szerinte állami támogatások nélkül hiába épül biodízelgyár, nem tud annyit kínálni mint Nyugat-Európa gyárai, így a termelő arra a piacra fog érékesíteni, mint ahogy azt már sok éve teszi, ennek következtében pedig nyersanyag nélkül marad a feldolgozó. Ezért is lesz izgalmas, hogy az állam hogyan reagál a vörösiszapos területek ilyen jellegű alkalmazására, illetve az ügyben a MOL Zrt. milyen szerephez juthat, hiszen neki ez az érdekeivel ellentétesek volnának.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03