2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Elkészült a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv

agrarszektor.hu
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt héten nyilvánosságra hozta honlapján végleges változatában Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervét. A dokumentum várhatóan a héten hivatalosan is megérkezik az Európai Bizottsághoz.

A cselekvési terv legfontosabb feladata, hogy kijelölje azokat az alapelveket, cselekvési irányokat és intézkedéseket, amelyekkel teljesíthető az energiaforrások felhasználásában 2020-ra a 14,65 százalékos megújuló energiahordozói részarány. Ez jelentősen meghaladná az Európai Unió által Magyarország számára előírt 13 százalékos célértéket. A tervet a kormány 2010. december 22-i ülésén megtárgyalta és jóváhagyta.

Ezzel a vállalással Magyarország a tagállamok rangsorában a középmezőny alsó részébe lép elő, és hozzájárul ahhoz, hogy az EU összesítve is túllépje a maga számára meghatározott, 20 százalékos megújuló energiaforrás hányadot. A cselekvési terv felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előremozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése, és meghatározza azokat az egyéb intézkedéseket (oktatás, szemléletformálás), amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi szemléletalakítást szolgálják.

Az NFM emlékeztet arra, hogy Magyarország Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve munkaváltozatának társadalmi és szakmai egyeztetésére több fázisban került sor. Első lépésben a tervezet előzetes összeállítása során hét szakmai fórumot rendeztek, esetenként 35-40 szakmai és civil szervezet részvételével. A második lépcsőben előzetes társadalmi konzultációként 26 civil és társadalmi partner bevonásával vitatták meg az NFM szakemberei a fő témaköröket, intézkedéscsoportokat. Ezt az egyeztetési folyamatot zárta a tervezet széles körű társadalmi egyeztetése.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését és versenyképességének növekedését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják. A megújuló energiaforrások alkalmazása, elterjedése a zöldgazdaság fejlesztés eszközrendszerén keresztül a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentheti - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben.

A cselekvési terv végleges változata az alábbi linken keresztül érhető el:

www.nfm.gov.hu/magyarorszagmegujuloenergia

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06