Továbbra is a fa a legszélesebb körben használt megújuló energiaforrás

agrarszektor.hu
Az EU tagországaiban az összes megújuló forrásból származó energia mennyiségének csaknem felét a fa illetve a fahulladék adja. Európa keleti felében és a balti államokban még magasabb az arány - derül ki az Eurostat felméréséből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hagyományosan a fa illetve a fa hulladék nem alkot külön kategóriát a megújuló energiaforrások között, a biomassza fogalma által felölelt terület egy részét adja. Klasszikusan ide tartoznak a célirányosan termelt energianövények, mint például a nyárfa vagy az energiafűz, továbbá az iparból vagy mezőgazdaságból kikerülő fahulladékok. Az Eurostat legfrissebb, 2010-es évet vizsgáló felmérése szerint a teljes belföldi energiaszükséglet kielégítéséhez átlagosan 5 százalékkal járult hozzá a kifejezetten fából nyert energia. Csak a megújulók kategóriáját nézve azt láthatjuk, hogy az Európa ilyen forrásokból nyert energiájának átlagban a fele származott fából illetve fahulladékból, keletre és északra haladva pedig még nagyobb hányadot tesznek ki. A lista élén Észtország áll 96 százalékkal, őt Litvánia (88%), Finnország (85%), Lengyelország (81%), Lettország (78%) és Magyarország (77%). Hazánk a teljes energiaszükségletből történő részesedés szempontjából is meghaladta 2010-ben az uniós átlagot, mindösszesen 5,9 százalékát tették ki a fából és fahulladékból származó források a teljes energiafelhasználásnak.

Az uniós tagállamokban tavaly mintegy 429 millió köbméterre rúgott a fakitermelés, melynek 21 százalékát tette ki a kifejezetten energiacélú mennyiség. Európában jellemző módon fenntarthatósági elveket követ a fagazdálkodás, azaz lényegesen nagyobb, közel másfélszeres mértékű a visszapótlás, mint amennyit energia vagy ipari célzattal kivágnak. Ezen adatok egyben arra is rávilágítanak, hogy az sem okozna gondot, ha az energiacélú kereslet nagyobb mértékben megugrana a közeljövőben.

Az ipari és energiacélokra szánt fafelhasználás arányát általában előbbi dominanciája jellemzi, Írország, Luxemburg, Portugália és Szlovákia területén 93 százalékát szívta fel az ipar a teljes fakitermelésnek. Egyedül három tagállamban volt fordított az arány, Olaszországban 74 százalékot, Görögországban 72 százalékot tett ki az energiacélú felhasználás, míg Magyarországon kiegyensúlyozottabb a helyzet, nálunk 48-52 százalékban arányul egymáshoz az ipari illetve az energiacélú termelés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?