Világszerte nőtt a vízenergia kapacitás

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Vízenergia Szövetség (IHA) legfrissebb tanulmánya szerint világszerte jelentős beruházások zajlottak a vízenergia területén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A "2013 IHA Hydropower Report" szerint mintegy 30 gigawattal nőtt a világ teljes vízenergia kapacitása 2012 folyamán. A korábbi évekhez képest kiugrónak számító eredmény hátterében a tanulmány szerint három fő ok áll. Egyfelől az ivóvíz és az energia iránti egyre fokozódó igény volt a regionális fejlesztések hátterében, melyeket egyre inkább a szektorokon és akár határokon is átívelő együttműködés jellemez.

Ugyancsak kiemelt szerepe volt a befektetői oldal bővülésének, ahogyan a hidroelektronikai projektek egyre inkább globális jelleget öltenek, úgy egészül ki a finanszírozói bázis is folymatosan az ezen a területen tevékenykedőkkel. Harmadjára a technológiai fejlődés szerepe is igen komolynak mondható. Utóbbi esetben nem pusztán a létező technológiák finomítására kell gondolni, a tanulmány szerint ugyanis az óceánból energiát kinyerő, illetve hullámerőművek is egyre jelentősebb szerephez jutnak.

Európában jelenleg az összes megújuló forrásból származó energia 60 százaléka származik vízenergiából. Az új beruházások tekintetében Írország és az Egyesült Királyság jár élen, előbbi mintegy 100 megawatt kapacitású hullámerőmű projekt megvalósításán dolgozik Észak-Írországban, Nagy-Britanniában pedig 2014-re fejeződik be a 400 MW kapacitású Inner Sound projekt, mely ugyancsak a hullámok energiáját hasznosítja majd. Szintén említést érdemel Grönland, ahol gleccservizet hasznosító megoldásokra cserélték a sziget dízelerőműveit, mely a korábbi projektek eredményeivel együttesen már azt jelenti, hogy a teljes energiaszükséglet 70 százaléka származik vízenergiából.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?