Világszerte nőtt a vízenergia kapacitás

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Vízenergia Szövetség (IHA) legfrissebb tanulmánya szerint világszerte jelentős beruházások zajlottak a vízenergia területén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A "2013 IHA Hydropower Report" szerint mintegy 30 gigawattal nőtt a világ teljes vízenergia kapacitása 2012 folyamán. A korábbi évekhez képest kiugrónak számító eredmény hátterében a tanulmány szerint három fő ok áll. Egyfelől az ivóvíz és az energia iránti egyre fokozódó igény volt a regionális fejlesztések hátterében, melyeket egyre inkább a szektorokon és akár határokon is átívelő együttműködés jellemez.

Ugyancsak kiemelt szerepe volt a befektetői oldal bővülésének, ahogyan a hidroelektronikai projektek egyre inkább globális jelleget öltenek, úgy egészül ki a finanszírozói bázis is folymatosan az ezen a területen tevékenykedőkkel. Harmadjára a technológiai fejlődés szerepe is igen komolynak mondható. Utóbbi esetben nem pusztán a létező technológiák finomítására kell gondolni, a tanulmány szerint ugyanis az óceánból energiát kinyerő, illetve hullámerőművek is egyre jelentősebb szerephez jutnak.

Európában jelenleg az összes megújuló forrásból származó energia 60 százaléka származik vízenergiából. Az új beruházások tekintetében Írország és az Egyesült Királyság jár élen, előbbi mintegy 100 megawatt kapacitású hullámerőmű projekt megvalósításán dolgozik Észak-Írországban, Nagy-Britanniában pedig 2014-re fejeződik be a 400 MW kapacitású Inner Sound projekt, mely ugyancsak a hullámok energiáját hasznosítja majd. Szintén említést érdemel Grönland, ahol gleccservizet hasznosító megoldásokra cserélték a sziget dízelerőműveit, mely a korábbi projektek eredményeivel együttesen már azt jelenti, hogy a teljes energiaszükséglet 70 százaléka származik vízenergiából.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?