Sokkal jobban oda kell figyelni a környezetre

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb szerepe van a fenntarthatóságnak, és azoknak a szabályozóknak, amelyek a negatív környezeti hatások csökkentését célozzák. A piaci folyamatokat nagyban befolyásolják a kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok. Magyarországon nagyobb figyelmet kellene fordítania az élelmiszer-gazdaság szereplőinek a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A téma megvitatására az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közös OUTLOOK konferenciáján került sor.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A környezeti fenntarthatóság és a mezőgazdaság rendszere a világon mindenhol más, és a különböző ágazatok is másképp viszonyulnak ehhez. Az intenzív mezőgazdaság intenzívebb környezethasználatot is jelent. A Közös Agrárpolitika is komoly eszközöket vet be a természeti erőforrások megőrzése érdekében. A környezeti fenntarthatóság a mezőgazdaság számára költséget jelent, ezért a gazdálkodók részéről szükség van az innovációra, valamint a megfelelő technológiára és szaktudásra. A versenyképességi és a környezeti fenntarthatóság elemeit egymással ötvözni kell, ezért több gazdálkodóra és vállalatra van szükség itthon - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Szemléletváltozásra van szükség, ami együttműködéssel kell, hogy párosuljon. Az EU-ban és a világon is egyre jobban lehet tapasztalni, hogy nincs szükség a tömeggyártásból származó termékekre, az egészségtudatos táplálkozás kezd előtérbe kerülni. A megjelenő fogyasztási trendek jó irányban változtathatják az agrárgazdaságot. Az állattenyésztés területén növekszik a bio és öko termékek iránti kereslet (tojás, hús). A melléktermékek újrahasznosítására helyezik már egyre többen a hangsúlyt - közölte Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A FAO 72 éve azért jött létre, hogy az éhezést kiküszöbölje, és élelmezési biztonságot érjen el, ennek érdekében az egyik programjában célként határozta meg, hogy 2030-ig elérje a "nulla éhezést". 1940 óta háromszorosára nőtt az élelmiszertermelés, és ma a világ elegendő élelmiszert állít már elő mindenki számára. 2050-re hatvan százalékkal több élelmiszerre, ötven százalékkal több energiára és negyven százalékkal több vízre lesz szükség, az energiaforrásaink azonban végesek.

Ha nem foglalkozunk a klímaváltozással, az agrártermelés visszaesik, és az élelmiszerárakban is változás lesz. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokat át kell alakítani, többet kell termelnünk, kevesebb természeti energia felhasználásával. Az édesvíz-készletek hetven százalékát használják fel az állattenyésztésben és a növénytermesztésekben. A FAO több, mint 50 országgal dolgozik együtt, regionális irodája pedig Budapesten található. Egyik fő feladatuk a családi gazdaságok segítése - mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, az Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?