Műanyagmentes július? Hazai cég is gyárt bevásárlószatyrot kukoricakeményítőből

Agrárszektor
Mostanra kiderült: a környezetben széteső műanyag nem környezetbarát. Szerencsére már több mint egy évtizede gyártanak olyan polimereket, amelyek nem kőolajból, hanem keményítőből készülnek, ezért gyorsan és minimális maradékkal bomlanak el. Egy hazai cég szatyrokat gyárt a biopolimerből, tudta meg az agrárszektor.hu. Közben az is kiderült: maga a polimer is készülhetne Magyarországon.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

"2008-ban indultunk széteső műanyagtermékek előállításával. 2009-ben gyártottunk először kukoricakeményítőből készülő szatyrokat. Az áruk akkor pont annyi volt, mint most, amit a piac még nem fogadott el. 2017-ben indítottuk újra a gyártását, amikor úgy éreztük, mostanra megérett rá a hazai közönség" - mondja - Rózsa Ferenc,a  Poly-Pack Kiskunhalas Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.  A tavaly 335 milliós forgalmat bonyolító cég csak belföldre értékesít biológiai úton lebomló (PLA) zacskókat és táskákat, valamint környezetbarát papírzacskókat és szövetszatyrokat.

A közelmúltig az emberiség nem volt tisztában azzal, hogy a mikroműanyagok veszélyes környezetszennyezőkké válhatnak, ezért ezeket is környezetbarátnak minősítették a hatóságok. Más kérdés, hogy a leváltásuk nagyon nehéz lesz, hiszen a hajszálvékony, 8 mikronos anyagvastagságú és a pár forintos termékek ideiglenes tárolására alkalmas zacskókat csak drágább megoldásokkal lehet pótolni. A papírzacskó működik nem túl súlyos termékek esetén, de paradicsomból már egy kilót sem bír el.

 

A Poly-Pack cégvezetője elmondja, hogy a keményítőből készült (PLA) szatyrok ugyan vastagabbak, mint a hagyományos nejlontáskák, de a teherbírásuk azoknak csak a 80 százaléka. Kereskedelmi áruk azonban négyszer, hatszor is magasabb lehet - a mérettel fordítottan arányosan csökken a különbség a kétféle terméktípus között. Ennek magyarázata, hogy az alapanyag külföldről (főként a német BASF-től) érkezik, és bár a hagyományos, polietilén zacskók is hasonló eljárással készülnek, mégis jóval nehezebb és költségesebb szerves alapanyaggal dolgozni:

Egy jóval nagyobb fajsúlyú anyagról van szó, mint amikor azonos terméket polietilénből készítünk, így 50 százalékkal több anyagot kezelünk a gyártás során, és nagyobb mennyiségű hulladék is keletkezik."

Az új alapanyag egész pontosan nem is a keményítő, hanem annak tejsavas erjesztésével és polikondenzációjával előállított új termék, a politejsav (Polylactic acid, PLA). Ez ipari komposztálóban, 60 fokon, 90 nap alatt biológiai úton szinte teljesen lebomlik. Egyféle hőre lágyuló, szerves eredetű műanyagról van szó, amit magas keményítőtartalmú gabonafélékből gyártanak. De miért Németországból hozzuk, hiszen nálunk is több mint 2 millió tonna kukorica végzi etanolgyárban, ahol keményítő is készül? - vetődik fel a  kérdés. Rózsa Ferenc rámutat: a polimerizáció technológiája a vegyipari üzemekben van meg, nem az etanolgyárakban.

Hazai viszonylatban elsősorban a Bige Holding szolnoki vegyigyára lenne alkalmas a politejsav gyártására. Az ehhez szükséges keményítő érkezhetne például a szabadegyházi Hungranától, de akár a tiszapüspöki gabonafeldolgozó is szállíthatná.

A kiskunhalasi cég úgy látja, ma már nemcsak a viszonteladók, hanem a lakosság is nyitott a biológiai úton lebomló zacskóra és szatyrokra. Ahogy nő a kereslet, úgy emelkedik a kínlat is, ami az árakat is elfogadható szintre hozza az egyébként is egyre környezettudatosabb fogyasztók számára. "Egyelőre csak olyan termékeket gyártunk keményítő alapanyagból, amelyek rövid életciklusúak. Erre kiváló példa a szemeteszsák, ami a benne lévő szerves hulladékkal együtt a komposztálóba kerülhet, vagy a nagyobb teherbírású, fél év alatt elhasználádó bevásárlótáska" - magyaráz Rózsa Ferenc. A cég ezekben a szegmensekben teljesen leállt a mikrorészekre széteső, adalékolt műanyagtermékek gyártásáról, és biztosra veszi, hogy a biotrend tartós marad.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?