Nagy áttörés jöhet a hazai vízgazdálkodásban: ez várható 2030-ig

agrarszektor.hu
Hosszú távon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián. A cseh agrárminiszter, Zdeněk Nekula védnökségével megrendezett V4-es találkozó résztvevői a Duna vízgyűjtő területéhez kapcsolódó édesvízbázist érintő feladatokról tárgyaltak. 

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A tanácskozás fő témája egybeesik az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2030-ra javuljon a sós - óceán és tengerek - és édesvizek minősége. A EU-misszió célja, hogy beazonosítsa a problémákat, ráirányítsa a figyelmet, valamint innovatív megoldásokat találjon kezelésükre - tájékoztatott Juhász Anikó. Mint elmondta, a konferencia elsődleges célja az volt, hogy rámutasson a Duna vízgyűjtő medencéjében az édesvízhez kapcsolódó kutatást és innovációt érintő kérdésekre. Hangsúlyozta, hogy az édesvízhez kapcsolódó nemzeti érdekek sokrétűek, de abban minden szakpolitika és minisztérium egyetért, hogy hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

A BIOEAST kelet-európai kezdeményezés éppen abban segíthet, hogy beazonosítsuk és összesítsük a szakpolitika által legfontosabbnak ítélt feladatokat, egyeztessünk a kutatási és innovációs szükségletekről és a V4 és a makró régiót érintő jelentős kérdésekre ráirányítsuk egész Európa figyelmét

- erősítette meg Juhász Anikó.

Kifejtette, a Horizont Európa Kutatási Keretprogram segíthet a kezdeményezés támogatásában, fontos, hogy az agrárkutatásra szánt források a tengerek és óceánok mellett az édesvíz és ezen belül a Duna prioritásait is tükrözze. Ezáltal is jobb kelet-európai és magyar részvételt teremtve a nagy európai kutatási és innovációs programokban.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?