Egyre többen használják ezt az anyagot az építőiparban: ez lehet a jövő?

Egyre többen használják ezt az anyagot az építőiparban: ez lehet a jövő?

agrarszektor.hu
Sopronban rendezték meg a III. Erdei Szabadegyetem - döntéshozóknak című két napos eseményt, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói egy kétnapos rendezvényen körüljárták a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A faanyagról sokan gondolják, hogy teherbíró-képessége, tűzbiztonsága, statikai tulajdonsága, élettartama messze alulmarad az egyéb, „korszerű” építőanyagokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy az utóbbi évek rohamos technológiai fejlődése, illetve a társadalmi igények változása újra az építészet és építőipar érdeklődésének középpontjába emelte a fát. A kétnapos rendezvényen a szervező Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és a házigazda Soproni Egyetem szakemberein kívül ott voltak a fenntartható, környezettudatos építőipar legfontosabb szakmai szövetségei, az érintett minisztériumok (az Energiaügyi Minisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Agrárminisztérium) magas rangú képviselői, sőt, a finanszírozói oldal elemzői és döntéshozói is.

A rendezvény első napján a résztvevők tájékoztatást kaptak az építőipari fafelhasználás lehetőségeiről és korlátairól, a kortárs faépítészeti trendekről, a különböző fafajok adottságairól, a faépítészet fenntarthatósági, klímavédelmi, szénmegkötési szempontjairól. Ahogy Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára fogalmazott, erdőalapú gondolkodásra, a terméklánc egységes kezelésére van szükség. Az államtitkár hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos stratégiai alapok kialakítása már elkezdődött, és ez a minisztériumok és szakmai szervezetek együttműködésében zajlik. A Közös Agrárpolitika keretei között öt év alatt 310 milliárd forintot használhat fel az ágazat - ismertette Zambó Péter, amelyből 160 milliárd forintot erdőtelepítésre kell használni, így 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az erdő- és faalapú gazdaság támogatására.

Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára leszögezte, hogy a minisztérium stratégiai célja az importkitettség csökkentése az építőiparban, különösen a nyersanyag-gyártásban. Mindezt a helyettesítő, illetve új, innovatív termékek kutatásának és gyártásának támogatásával, illetve a hazai alapanyagok és lokálisan elérhető termékek használatának népszerűsítésével kívánják elérni. Kárpáti József, Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnöke pedig a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség jelmondatával összhangban arra hívta fel a figyelmet, hogy fákat kell ültetni, és ezeket a fákat fel is kell használni.

Az OEE által kezdeményezett Erdei Szabadegyetem előző két, nagy sikerrel lezajlott rendezvénye a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát, illetve a faanyagnak a fenntartható energiatermelésben betöltött szerepét vizsgálta. A szabadegyetemnek mindig fontos célkitűzése volt a rendhagyó, élményszerű megközelítés, és ez a III. Erdei Szabadegyetemen sincs másképp, a résztvevők valódi „műhelymunkán" szerezhettek első és puszta kézből ismereteket a faanyagok tulajdonságairól, illetve részt vettek egy Sopron hagyományos faépítészetét bemutató város- és építészettörténeti sétán is. Az esemény és a szereplők egyeztetése komoly előrelépés az erdőalapú gazdaság stratégiájának kidolgozása felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?