Nagy átalakulás jön a magyar erdőgazdálkodásban: nincs mese, ezt meg kell lépni

agrarszektor.hu
November végén rendezték Finnországban a New European Bauhaus kezdeményezés keretei között az európai, főleg észak-európai fenntartható fahasználati gyakorlatokkal és foglalkozó Into the Woods konferenciát. Az eseményen részt vett az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, mellette Sanna Marin finn és Kaja Kallas észt miniszterelnök, valamint Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes is. Mindez arra utal, hogy az erdőgazdálkodás, a faipar és maga a fa mint fenntartható nyersanyag egyre fontosabbá válik az Európai Unió gazdaságpolitikájában. Magyarországon a Soproni Egyetem hagyományosan a faipari és erdészeti képzések és kutatások központja. Az intézmény fenntarthatósági képzéseivel a január 18-i nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők - derült ki az egyetem közleményéből.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az már közismert tény, hogy a klímaváltozás miatt megváltozik az emberek élete, megváltoznak utazási, csomagolási szokások, azaz lassan mindennapi élet is átalakul - világította meg a konferencia jelentőségét prof. dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipar Kar dékánja. A szakember hozzátette, éppen ezért nem az a kérdés, hogy kell-e változtatni, hanem az, hogy mit kell tenni. A megújuló alapanyagok, így a fa előtérbe kerülése azonban szemléletváltást igényel feldolgozói és fogyasztói oldalról is. Magoss Endre professzor ennek a folyamatnak a felgyorsítását célzó politikai szándékot valószínűsít az Into the Woods konferencia megrendezése mögött.

A finnországi konferenciával az északi országok sikeresen határozzák meg magukat a fenntartható faipar zászlóvivőiként. Amint dr. Magoss Endre fogalmazott, ezen országok erdősültsége magasabb, illetve nagyobb hagyományokkal rendelkeznek a fa építőipari hasznosításában. A professzor szerint Magyarország főként lombos faanyaggal rendelkezik, így az építőipari alkalmazások szélesítése megfelelő kutatások révén lehetséges. A kutatások azonban nemcsak új fafajok feldolgozási és termékkísérleteire irányulnak, de a fafeldolgozás során keletkező melléktermékekre vagy akár a 3D-nyomtatás technológiai lehetőségeire is.

A fa mint az egyik legértékesebb megújuló alapanyag teljeskörű feldolgozása előrevetíti a kutatások szélesedését, így a közeljövő számos innovációt hoz a fafeldolgozásban

- tette hozzá dr. Magoss Endre.

A fa mint építészeti nyersanyag hosszú távú széndioxid-megkötése évtizedekre szól, így a faipar, a fenntartható erdőgazdálkodással karöltve kulcsfontosságú eleme a karbonegyensúly biztosításának. Az új eljárások, a tudományos-technológiai fejlődés, a digitalizáció erdészeti alkalmazása lehetővé teszi a kitermelhető famennyiség prognosztizálását, ezáltal kiszámíthatóvá válik a faipar működése. A professzor beszélt arról is, hogy a magyar erdők fája nemzeti kincs, így minél nagyobb hozzáadott értékkel történő feldolgozása nemzetgazdasági érdek is. Ebben kulcsszerepet játszik a Soproni Egyetem. Oktatási egységei - erdészet, faipar, közgazdaságtan - révén a teljes fa termékláncot egy intézmény keretein belül tudja kutatni, egyedülálló szinergiák kialakításával.

Az említett fogyasztói szemléletváltást pedagógia kara révén a legfogékonyabb korosztályban, a kisgyermeknevelésben képes elkezdeni az egyetem. Karunk, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar azoknak a fafajoknak a különböző ipari alkalmazási kutatásait végzi, melyek az egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és az Erdőmérnöki Kar tevékenysége révén kerülnek a mi vizsgálataink fókuszába

- jelentette ki dr. Magoss Endre.

Ezek az anyagkutatástól, az új kompozitanyagok kifejlesztésén, a faipari műveleti optimalizációján át egészen a termékinnovációig tartanak, sőt a Soproni Egyetem művészeti képzései a termékek dizájn- és formatervezési oldalával foglalkoznak, az építészeti képzések pedig új fenntartható épületté integrálják az intézményben zajló kutatásokat. Mindezzel, azaz a Soproni Egyetem korszerű, fenntarthatósági képzéseivel és kutatásaival a pályaválasztás előtt állók is megismerkedhetnek január 18-án, az intézmény nyílt napján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?