Nagy átalakulás jön a magyar erdőgazdálkodásban: nincs mese, ezt meg kell lépni

Nagy átalakulás jön a magyar erdőgazdálkodásban: nincs mese, ezt meg kell lépni

agrarszektor.hu
November végén rendezték Finnországban a New European Bauhaus kezdeményezés keretei között az európai, főleg észak-európai fenntartható fahasználati gyakorlatokkal és foglalkozó Into the Woods konferenciát. Az eseményen részt vett az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, mellette Sanna Marin finn és Kaja Kallas észt miniszterelnök, valamint Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes is. Mindez arra utal, hogy az erdőgazdálkodás, a faipar és maga a fa mint fenntartható nyersanyag egyre fontosabbá válik az Európai Unió gazdaságpolitikájában. Magyarországon a Soproni Egyetem hagyományosan a faipari és erdészeti képzések és kutatások központja. Az intézmény fenntarthatósági képzéseivel a január 18-i nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők - derült ki az egyetem közleményéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az már közismert tény, hogy a klímaváltozás miatt megváltozik az emberek élete, megváltoznak utazási, csomagolási szokások, azaz lassan mindennapi élet is átalakul - világította meg a konferencia jelentőségét prof. dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipar Kar dékánja. A szakember hozzátette, éppen ezért nem az a kérdés, hogy kell-e változtatni, hanem az, hogy mit kell tenni. A megújuló alapanyagok, így a fa előtérbe kerülése azonban szemléletváltást igényel feldolgozói és fogyasztói oldalról is. Magoss Endre professzor ennek a folyamatnak a felgyorsítását célzó politikai szándékot valószínűsít az Into the Woods konferencia megrendezése mögött.

A finnországi konferenciával az északi országok sikeresen határozzák meg magukat a fenntartható faipar zászlóvivőiként. Amint dr. Magoss Endre fogalmazott, ezen országok erdősültsége magasabb, illetve nagyobb hagyományokkal rendelkeznek a fa építőipari hasznosításában. A professzor szerint Magyarország főként lombos faanyaggal rendelkezik, így az építőipari alkalmazások szélesítése megfelelő kutatások révén lehetséges. A kutatások azonban nemcsak új fafajok feldolgozási és termékkísérleteire irányulnak, de a fafeldolgozás során keletkező melléktermékekre vagy akár a 3D-nyomtatás technológiai lehetőségeire is.

A fa mint az egyik legértékesebb megújuló alapanyag teljeskörű feldolgozása előrevetíti a kutatások szélesedését, így a közeljövő számos innovációt hoz a fafeldolgozásban

- tette hozzá dr. Magoss Endre.

A fa mint építészeti nyersanyag hosszú távú széndioxid-megkötése évtizedekre szól, így a faipar, a fenntartható erdőgazdálkodással karöltve kulcsfontosságú eleme a karbonegyensúly biztosításának. Az új eljárások, a tudományos-technológiai fejlődés, a digitalizáció erdészeti alkalmazása lehetővé teszi a kitermelhető famennyiség prognosztizálását, ezáltal kiszámíthatóvá válik a faipar működése. A professzor beszélt arról is, hogy a magyar erdők fája nemzeti kincs, így minél nagyobb hozzáadott értékkel történő feldolgozása nemzetgazdasági érdek is. Ebben kulcsszerepet játszik a Soproni Egyetem. Oktatási egységei - erdészet, faipar, közgazdaságtan - révén a teljes fa termékláncot egy intézmény keretein belül tudja kutatni, egyedülálló szinergiák kialakításával.

Az említett fogyasztói szemléletváltást pedagógia kara révén a legfogékonyabb korosztályban, a kisgyermeknevelésben képes elkezdeni az egyetem. Karunk, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar azoknak a fafajoknak a különböző ipari alkalmazási kutatásait végzi, melyek az egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és az Erdőmérnöki Kar tevékenysége révén kerülnek a mi vizsgálataink fókuszába

- jelentette ki dr. Magoss Endre.

Ezek az anyagkutatástól, az új kompozitanyagok kifejlesztésén, a faipari műveleti optimalizációján át egészen a termékinnovációig tartanak, sőt a Soproni Egyetem művészeti képzései a termékek dizájn- és formatervezési oldalával foglalkoznak, az építészeti képzések pedig új fenntartható épületté integrálják az intézményben zajló kutatásokat. Mindezzel, azaz a Soproni Egyetem korszerű, fenntarthatósági képzéseivel és kutatásaival a pályaválasztás előtt állók is megismerkedhetnek január 18-án, az intézmény nyílt napján.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?