Nagy változások jöhetnek a magyar erdőkben: ezt jobb, ha mindenki tudja

Nagy változások jöhetnek a magyar erdőkben: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A hazai erdők múltjáról, jelenéről és jövőjéről tanácskoztak nemrégiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az NKE Eötvös József Kutatóközpont, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködésével szervezett konferencián. Az eseményen felszólalt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója is, aki előadásában elsősorban a hazai erdők társadalmi jelentőségét emelte ki.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A jellemzően történeti, tudományos és közigazgatási jellegű konferencián Ripszám István képviselte a gyakorlati erdőgazdálkodást. A Mecsekerdő gazdálkodóként régóta elkötelezett a természetközeli erdőkezelési módszerek és a felelős erdőgazdálkodás mellett. Mint fogalmazott, az az erdész munkájának gyümölcse nem a faanyag, hanem az erdő. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az erdő pedig rendkívül összetett ökoszisztéma, éppen ezért számos funkciója van. Nem lehet leszűkíteni pusztán faanyagtermelésre, de ezt a funkcióját sem lehet elvitatni. A lényeg, hogy igyekezni kell megteremteni a funkciók közötti harmóniát.

Ennek letéteményese pedig nem más, mint a magyar erdész szakma, amely Trianon óta az erdők gyarapítását, fenntartható kezelését tartja küldetésének. Száz év alatt így duplázódhattak meg Magyarország erdőterületei. Az erdő Magyarországon közügy, erről tanúskodik az Országos Erdészeti Egyesület pár évvel ezelőtti reprezentatív erdőismereti közvéleménykutatása. A felmérés adatait idézve Ripszám István bemutatta, hogy a megkérdezettek döntő többsége szerint nagyon fontos kérdés a magyar erdők egészségi állapota - és mindössze 1%-uk gondolta úgy, hogy az erdeink nem fontosak. Ugyanakkor az erdők egészségi állapotának megítélése már nem ennyire egyértelmű: a válaszadók közel fele „elégedett is, meg nem is” a hazai erdők állapotával.

Az erdész feladata, hogy a klímaváltozás kihívásai és a fokozódó társadalmi elvárások közepette távlatosan gondolkodva egészséges, természetes állapotú erdőket hozzon létre és tartson fenn, és így vegyen részt a teremtésvédelem nagy feladatában

- zárta gondolatait Ripszám István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?