Nagy változások jöhetnek a magyar erdőkben: ezt jobb, ha mindenki tudja

Nagy változások jöhetnek a magyar erdőkben: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A hazai erdők múltjáról, jelenéről és jövőjéről tanácskoztak nemrégiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az NKE Eötvös József Kutatóközpont, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködésével szervezett konferencián. Az eseményen felszólalt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója is, aki előadásában elsősorban a hazai erdők társadalmi jelentőségét emelte ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A jellemzően történeti, tudományos és közigazgatási jellegű konferencián Ripszám István képviselte a gyakorlati erdőgazdálkodást. A Mecsekerdő gazdálkodóként régóta elkötelezett a természetközeli erdőkezelési módszerek és a felelős erdőgazdálkodás mellett. Mint fogalmazott, az az erdész munkájának gyümölcse nem a faanyag, hanem az erdő. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az erdő pedig rendkívül összetett ökoszisztéma, éppen ezért számos funkciója van. Nem lehet leszűkíteni pusztán faanyagtermelésre, de ezt a funkcióját sem lehet elvitatni. A lényeg, hogy igyekezni kell megteremteni a funkciók közötti harmóniát.

Ennek letéteményese pedig nem más, mint a magyar erdész szakma, amely Trianon óta az erdők gyarapítását, fenntartható kezelését tartja küldetésének. Száz év alatt így duplázódhattak meg Magyarország erdőterületei. Az erdő Magyarországon közügy, erről tanúskodik az Országos Erdészeti Egyesület pár évvel ezelőtti reprezentatív erdőismereti közvéleménykutatása. A felmérés adatait idézve Ripszám István bemutatta, hogy a megkérdezettek döntő többsége szerint nagyon fontos kérdés a magyar erdők egészségi állapota - és mindössze 1%-uk gondolta úgy, hogy az erdeink nem fontosak. Ugyanakkor az erdők egészségi állapotának megítélése már nem ennyire egyértelmű: a válaszadók közel fele „elégedett is, meg nem is” a hazai erdők állapotával.

Az erdész feladata, hogy a klímaváltozás kihívásai és a fokozódó társadalmi elvárások közepette távlatosan gondolkodva egészséges, természetes állapotú erdőket hozzon létre és tartson fenn, és így vegyen részt a teremtésvédelem nagy feladatában

- zárta gondolatait Ripszám István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?