Ez durva: ilyen egyszerű lehet a megoldás a mezőgazdaság nagy problémájára

Ez durva: ilyen egyszerű lehet a megoldás a mezőgazdaság nagy problémájára

agrarszektor.hu
A vízhiány világszerte egyre nagyobb problémát jelent, számos humanitárius katasztrófát okozott idáig. Tavaly nyáron az aszály igen keményen sújtotta a legtöbb földrészt. Európában, Kínában, Nyugat-Amerikában és Afrikában tikkasztó szárazság uralkodott. Sajnos ez csak az egyik tünete annak a globális tendenciának, hogy egyre nagyobb a vízhiány. A Roland Berger tanulmányt készített a gazdaságot érintő vízhiánnyal kapcsolatos kihívásokról, amely az alternatív vízforrásokra és más megoldási lehetőségekre is kitér.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Évről évre jobban látható, hogy a vízkészletek fogynak. Az üzleti termelékenység nagymértékben támaszkodik a vízre, így a hiány jelentős gazdasági következményekkel is járhat: becslések szerint a vízhiány miatt 2025-re bizonyos földrajzi régiók GDP-je akár hat százalékkal is visszaeshet. A probléma a mezőgazdaságot érinti a legsúlyosabban, amely az összes vízfogyasztás 72%-át teszi ki. De más iparágak, például az élelmiszeripar, a petrolkémia, a gyógyszeripar és még a csúcstechnológiai iparágak is veszélyben lehetnek.

Az alternatív vízforrások jelenthetik a megoldást?

A fogyatkozó vízkészletek miatt az alternatív vízforrások alapvető fontosságúak a globális szükséglet kielégítéséhez. A Roland Berger tanulmánya szerint a már megtett erőfeszítések ellenére is komoly kihívások elé néz az emberiség.

  1. A csapadékos területeken a legkézenfekvőbb alternatív vízforrás természetesen az eső. Az esővizet azonban - például Flandriában - még mindig kevéssé használják. Annak ellenére, hogy az átlagos háztartási fogyasztásnak csak az esetek 18%-ában van szüksége ivóvízminőségre, ma a szolgáltatott víznek nem kevesebb, mint 88%-a ivóvíz.
  2. A kevés csapadékkal rendelkező területeken a tengervíz sótalanítás után szolgálhat alternatív vízforrásként. Bár a legújabb fejlesztések ígéretesnek tűnnek, a sótalanítás káros melléktermékek, a sóoldat környezeti hatásai továbbra is problémát jelentenek, így még sok a korlátozás ezen a területen.
  3. A növekvő vízigény kielégítésének egy ideális módja lehet a tisztított szennyvíz újrafelhasználása. A Roland Berger megállapította, hogy Flandriában a szennyvízkezelés 2031-re a háztartások teljes elsődleges vízfogyasztásának mintegy 26%-át fedezheti. Ezen túlmenően a folyamatosan rendelkezésre álló, jó minőségű szennyvíz jelentős előnyökkel járhat az olyan intenzív vízfelhasználók számára, mint a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és az adatközpontok.

Az alternatív vízforrások elterjedése mellett a víz másképp történő felhasználása alapvető fontosságú. Az új vízforrások feltárása nem lesz elegendő, a legfontosabb természeti erőforrásunkkal való takarékosabb bánásmód elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben is biztosítsuk vízellátásunkat.

A mezőgazdaságnak rengeteg erőfeszítést kell tennie

Az élelmiszer-pazarlás kezelése szintén egy kritikus pont. Napjainkban az élelmiszerek nagyjából egyharmada megy kárba, ami közel 1,6 milliárd ember táplálására lenne elegendő és a mezőgazdaságban felhasznált víz közel 25%-át teszi ki.

A modern víztakarékos gazdálkodási technikákra való áttérés jelentős mennyiségű pazarlást szűntethet meg. Az árasztásos öntözésről a locsoló és a csepegtető öntözésre való áttérés 30-60%-kal csökkentheti a vízfogyasztást. Más, még fejlettebb technikák, mint például a hidroponika, az aeroponika és a vertikális gazdálkodás a hagyományos mezőgazdasághoz képest akár 90%-kal is csökkentheti a mezőgazdasági vízigényt.

Minden csepp számít

A mentalitásváltás ritkán történik automatikusan, ezért nagy a politikai felelősség a vízpazarlás kezelésében és az újításokba való befektetésben és a vízszolgáltató vállalatok szerepe sem elhanyagolható. A vállalatoknak olyan infrastruktúrába célszerű befektetniük, amely ösztönözheti az újrafelhasználást, a decentralizációt és a hibrid vízrendszereket

- mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03