A termőföld ára 3-4 évente megduplázódik - interjú Kiss Zoltánnal, a Tiszacash Zrt. értékesítési vezetőjével

agrarszektor.hu
A termőföld kiváló befektetésnek bizonyul a gazdasági válságban is. Egy olyan, nagy biztonsággal birtokolható vagyontárgy, amely nem csak értéknövekedésével, hanem haszonbérbe adásából, évente rendszeresen befolyó díjból biztosít a befektető számára magas hozamot. Kiss Zoltánnal, a Tiszacash Zrt. értékesítési vezetőjével készített kétrészes interjúnk első részéből többek között kiderül, milyenek a hazai termőföld adottságok, vagy milyen hozamokkal kecsegtet a földbefektetés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Agrárszektor.hu: Magyarországon milyenek a termőföld adottságai?

Kiss Zoltán: Magyarország földterületének valamivel több, mint négyötöde termőterület. A magyar mezőgazdaság helyzetét jól reprezentálja, hogy az ágazatra jellemző fontosabb mutatók némelyike magasabb az EU átlagánál. A 2007. évi adatok szerint a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékhez való 4,2 %-os hozzájárulásának aránya az Eu országai között a 4. legmagasabb.

Magyarországon a természeti tényezők, köztük a talajadottságok az európai átlagnál magasabb szintű mezőgazdasági termelés lehetőségét biztosítják. A mezőgazdasági terület részaránya az európai országok közül hazánkban a legnagyobb. Földdel való ellátottság tekintetében, a 45 hektáros európai átlaggal szemben Magyarországon 58 hektár mezőgazdasági terület jut minden száz lakosra. Ez azt is jelzi, hogy a saját népesség ellátásán túl Magyarország jelentős mezőgazdasági exportárualap előállítására is képes.

ASZ.: Milyen típusú területeket kínálnak befektetésre?

K.Z.: A Tiszacash Zrt. tizenkét éve foglalkozik mezőgazdasági ingatlanok közvetítésével és hasznosításával. Az eltelt idő alatt kialakult kapcsolatrendszerünknek, valamint magasan képzett szakembereink munkájának köszönhetően évente ezernél több adásvétel megkötésénél működünk közre. Elmondhatjuk, hogy Magyarországon a legnagyobb és legváltozatosabb kínálattal állunk befektetőink rendelkezésére. Az ország egész területéről kínálunk szántó, gyep, erdő, gyümölcsös és halastó művelési ágba sorolt mezőgazdasági ingatlanokat.
Speciális szolgáltatásunk keretén belül vállaljuk az arra alkalmas mezőgazdasági ingatlanok esetében a bányatelek fektetést, belterületbe vonást, rendezési terv módosítást.

ASZ.: Miért jó befektetés a termőföld?

K.Z.: A termőföld a nem kimerülő különleges erőforrás jellegéből adódóan a jövő egyik kulcskérdése. Aki befektetésként termőföldet vásárol, nem csak az ország egy szeletét vásárolja meg, hanem részt vesz annak jövőbeni gazdasági, szociális és társadalmi folyamatainak alakításában is. Ezzel együtt a befektető egy teljes biztonsággal birtokolható, magas hozamú vagyontárgy tulajdonosa lesz.

ASZ.: Milyen hozamokkal számolhat az, aki termőföldbe fekteti a pénzét?

K.Z.: A termőföld esetében kétféle hozammal számolhatunk. Az egyik a mezőgazdasági ingatlanok árának folyamatos, nagymértékű növekedése, a másik a befektetési céllal vásárolt terület haszonbérbe adásából évente befolyó bérleti díj.

A világ népessége rohamosan nő, élelmiszerrel való ellátásának az alapja a föld, emellett egyre nagyobb területeket telepítenek be a fosszilis energiahordozók kiváltására szolgáló energiaültetvényekkel. Ha csak ezt a két tényezőt vesszük figyelembe, belátható, hogy a termőterületek jelentősége, pénzben mérhető értéke az egész világon folyamatosan emelkedik. Ez a trend megfigyelhető Európában és ezen belül Magyarországon is.

Hazánkban a termőföld árnövekedésének jóval nagyobb üteme tapasztalható, mint a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban. Az ismert politikai, társadalmi változások következtében a 90-es évek elejére a mezőgazdasági területek döntő többsége magántulajdonba került, de a kialakulatlan, ténylegesen nem működő földpiac nem árazta be azokat. Erről a zéró pontról indulva, a gazdasági folyamatok és a mezőgazdasági termelés szerkezetének alapvető változása indította el a termőföld árát a Nyugat-Európában tapasztalható szintek felé. A statisztikák szerint még messze nem jutott el oda, hiszen Magyarországon minőségtől, térmértéktől és művelési ágtól függően, jellemzően 400 ezer és 1 millió Ft között mozog egy hektár termőföld ára, ezzel szemben jelenlegi árfolyamon számolva Németországban az átlagár hektáronként 2,5 millió forint, Spanyolországban 3 millió, de Hollandiában már 11,5 millió forint.

A Tiszacash Zrt. közreműködésével az elmúlt 12 évben megkötött adásvételek alapján elmondható, hogy a termőföld ára 3-4 évente megduplázódott és középtávon ez a tendencia marad a jellemző.

A hozam másik eleme, a haszonbérbeadásból befolyó bérleti díj, a föld árához hasonlóan hazánkban nagy szórást mutat. A társaságunk kezelésére bízott területeken a bérleti díj, a befektetett tőkére vetítve évi 3-5 %. Ez nettó összeg, mivel a földtörvény szerint a legalább öt évre kötött haszonbérletből befolyó díj adómentes.

 

Interjúnk folytatásából kiderül, hogy kik a tipikus termőföldbe fektetők, milyen időtávon érdemes gondolkodni, vagy hogy milyen jogszabályi változások lehetnek hatással a földárakra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?