Drasztikusan romlik a Föld állapota: ez jelentheti a megoldást a súlyos problémára

Drasztikusan romlik a Föld állapota: ez jelentheti a megoldást a súlyos problémára

agrarszektor.hu
A klímaváltozás hatására a csökkenő talajvízszint és a szélsőséges időjárás egyre nagyobb mértékben veszélyeztetik természetes erdeinket. Az átlaghőmérséklet további emelkedése pedig még inkább növelni fogja az ökológiai és gazdasági veszteségeket, ugyanis a hazánkban őshonos fafajok ehhez egyre nehezebben képesek alkalmazkodni. A megoldást az olyan szárazságtűrő fajokban kereshetjük, mint a szürke tölgy - véli Hegedüs Ivett Margit, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egyre ritkábbak azok a napok, amikor ne szembesülnénk a klímaváltozás hatásával és ne látnánk a világon, de akár csak Európa-szerte is erdőtüzeket, árvizeket, szélsőséges időjárás okozta pusztításokat. Csak fenntarthatósági fejlesztések segítségével, szemléletváltással élhetjük túl a természet hanyatlását. Mindezek megvalósulásában pedig a fiatal generáció kulcsszerepet játszik - olvasható a K&H közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kihívás pedig bőven akad. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2000 és 2017 közötti időszakban történő fásítások nyomán a hazai erdők nagysága csaknem 153 ezer hektárral bővült, ám területarányokat tekintve az Európai Unióban még így is le vagyunk maradva: a Világbank 2018-as adatai alapján hazánk 22,9%-kal a huszonegyedik helyen áll az erdők arányát tekintve.

Az erdősítés folyamatát nehezíti hazánkban, hogy az őshonos fafajok nehezen tudják felvenni a harcot a környezeti hatásokkal. Hiába ültetnénk belőlük többet, félő, hogy hamar kipusztulnának. A klímaváltozás hatására csökkenő talajvízszint, a szélsőséges időjárás, az átlaghőmérséklet emelkedése pedig még inkább növelni fogja az ökológiai és gazdasági veszteségeket. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell ezért fektetni a szárazságtűrő fafajokra, ezekkel ugyanis stabilabbá lehetne tenni azokat az erdőállományokat, amelyek leginkább ki vannak téve a globális felmelegedés negatív hatásainak. Nyitottnak kell lennünk a nem őshonos, akár balkáni eredetű fafajok hazai alkalmazására is, mint a szürke tölgy  

- világított rá a lehetséges megoldásra Hegedüs Ivett Margit, K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2020-as díjazottja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a kocsányos tölggyel feltételezett rokonságban álló, de hazánkban nem őshonos fafajt eddig leginkább külföldön kutatták. A Soproni Egyetem kutatója szerint azonban a szürke tölgy szárazságtűrése és a hazai vegetációba illeszkedése miatt különösen alkalmas lehet arra, hogy kísérletezzünk vele. "Annak ellenére, hogy a kutatási téma viszonylag új irányvonal, az eddigi eredmények felkelthetik a hazai érdeklődést a fafaj iránt, és a jövőben a szürke tölgy az alföldi erdőgazdálkodás meghatározó részévé válhat. További vizsgálatokkal és hasonló szárazságtűrő fafajokkal pedig talán lépést tarthatunk a klímaváltozással.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?