Súlyos mérgezési hullám pusztít Tunéziában: a műtrágyagyártás felelős mindenért

Súlyos mérgezési hullám pusztít Tunéziában: a műtrágyagyártás felelős mindenért

agrarszektor.hu
A szomszédban dúló háború miatt kilőttek a műtrágyaárak is, amit Tunézia próbál az előnyére fordítani. Az ország foszfáttartalmú műtrágyák piacán eddig is a vezető exportőrök között volt, de most a műtrágya-előállítás még jobban fokozza. Ezzel egyúttal a környezeti károk súlyosságát és nagyságát is növelik: az egyik tengerparti foszfátüzem például naponta több tonna szennyező, radioaktív anyagot ereszt a Földközi-tengerbe, és már elkezdett letörölni a térképről egy oázist is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tunéziában a 19. század végén fedezték fel, hogy hatalmas mennyiségben állnak rendelkezésre foszfát ásványok, amelyeket kibányászva, majd kezelve remekül lehet használni a mezőgazdaságban. A növények általában jobban növekednek, ha foszforhoz is jutnak, persze önmagában ez az anyag sem jelent garanciát erre. Kezdetben, úgy jó ötven évig, a második világháború végéig a kitermelt kőzetet exportálták, csak ezután kezdtek el foszforsav- és műtrágyagyárakat telepíteni Tunéziában. Az ország a világpiacon is jelentős szereplő lett, hiszen az ötödik legnagyobb exportőr. 2010-ig biztos lábakon állt a foszfátbiznisz, de az Arab tavasz után visszaesett a kitermelés és az előállítás, évi 8 millióról 3 millió tonnára csökkent. Idén viszont nagyjából a korábbi teljesítményt célozzák már meg, hogy kitöltsék a világpiacon keletkezett hiányt - írja a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel nemzetgazdasági szempontból is jelentős az ágazat, nem meglepő, hogy a bányák nyitásánál, bővítésénél, vagy foszforüzemek telepítésének a hatóságok szemet hunynak néhány dolog fölött. A profit ott is fontosabb, mint a környezet megóvása, vagy az emberek egészsége. Hogy miért is jelent ez az egész nagy problémát, jól mutatja, hogy a világon mindössze néhány tengerparti oázis létezik, az egyik ilyen éppen a tunéziai-algériai határ közelében található. A Gabès-öböl körülbelül 300 halfaj ívó- és táplálkozóhelye volt egyaránt, amire támaszkodni tudott a halászat is, ami a datolyatermesztés és a kereskedés mellett a régió hagyományos gazdasági motorja volt. Egy tonna műtrágyához való foszforsavhoz négy tonna kőzetanyag és három tonna kénsav kell. A műveletek végén a foszforsav mellett több más veszélyes melléktermék is megmarad, többek között savak, illetve a nyomokban nehézfémeket tartalmazó és enyhén radioaktív foszfogipsz is. Az ezeket tartalmazó zagyot a GCT meg sem próbálja ártalmatlanítani, biztonságosan tárolni, elzárni, minden ömlik bele a Földközi-tengerbe - naponta mintegy 17 tonnányit ömlesztenek bele a vízbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy 2018-as uniós jelentés szerint GCT évente nagyjából 5 millió tonna foszfogipszet juttat a Földközi-tengerbe. A befolyó zagy viszont a partközeli élővilágot tulajdonképpen elsöpörte, az említett jelentés szerint a kiengedett kulimász elpusztította a zátonyok élővilágát, megfulladtak a halak és a tengeri fű is eltűnt. Ha mindez nem lenne elég, több száz faj is eltűnt teljesen, egyes kutatók úgy vélik, hogy nem egy olyan faj lesz, mely már sosem fog visszatérni erre a területre. Mivel a nehézfémek akkumulálódhatnak, így a halak szervezetében is megmaradhatnak, ami aztán az emberek asztalára is kerülhet. Az állatok mellett a növények sem jelentenek túl egészséges táplálékot, hiszen az öböl környékén a talajba is beszivárogtak a mérgező anyagok. A környéken egyre több a rákos megbetegedés, egy 2012-es felmérés úgy találta, hogy egy az üzem közelében lévő településen közel 12 százalékos volt a tüdőrák előfordulása, és száz vizsgált család körében hasonló arányt mutattak a vesebetegségek is. Ami pedig a legnagyobb problémát jelenti, hogy a helyi környezetvédelmi aktivisták szerint senki nem tesz semmit, a környezetvédelmi miniszter is kiment a helyszínre, sírt a tengerparton, majd visszament és nem tett semmit azóta sem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?