2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

agrarszektor.hu
Szabó György, a bükki füvesember életének 94. évében, családja körében, bükkszentkereszti otthonában hunyt el, 2022. december 4-én. A szomorú hírről lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa számolt be. A hírt azóta a gyorgytea.hu is megerősítette.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el. Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben

- írta a család közleményében Lopes-Szabó Zsuzsa.

Szabó György, az ország Szabó Gyuri bácsija, Miskolcon született, 1928. április 15-én. A legendás bükki füvesember neve mára azonban összeforrott a gyógynövényes gyógyítással. A népgyógyászat alapjait még gyerekként, nagymamájától sajátította el. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően előbb könyvkereskedői képesítést szerzett, majd élelmiszerkereskedelem területen dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulása után fordult ismét a természetgyógyászat felé, 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szabó Gyuri bácsi a róla készült, nemrég bemutatott portréfilmben azt mondta, „halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet”, és ezt az utat, azaz az életet, az egészséget gondozni kell. A régiek tudását, a vészterhes időkben is megőrizte, és amikor kellett és lehetett, újra elővette azt és az embereknek adta. De ennél többet is tett: gyógyulni vágyók ezreinek fogta is a kezét a bajban, megrendíthetetlen hittel és tenni akarással. Az áprilisi születésnapi köszöntőjében arra a kérdésre, hogy ha visszatekint az életére mit tenne másként azt mondta, hogy „semmit, hisz nem érdemes bánkódni azon, amin nem lehet változtatni”.

(Címlap: gyorgytea.hu)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?