Itt a bejelentés: értékes földterület besorolását módosítja az agrárminiszter

Itt a bejelentés: értékes földterület besorolását módosítja az agrárminiszter

agrarszektor.hu
Hétfő este megjelent az agrárminiszter 24/2023. (VI. 5.) AM rendelete az Imrehegy-kiskunhalasi homokbuckák természetvédelmi terület létesítéséről. A védetté nyilvánítás célja a Duna-Tisza közén az Illancs jellegzetes, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletének.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nagy István agrárminiszter a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 85. § (2) bekezdés 3. és 13. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelte el: védetté nyilvánították az Imrehegy-kiskunhalasi homokbuckák természetvédelmi terület elnevezéssel az 1. mellékletben meghatározott, összesen 225,93 hektár kiterjedésű területet.

A védetté nyilvánítás célja a Duna–Tisza közén az Illancs jellegzetes, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletének és azon belül elsősorban

a) a futóhomok és a lösz természetes felszínformáinak mint tájképi szempontból is jelentős földtudományi
természeti értékeknek,

b) a természetes homokiélőhely-együtteseket reprezentáló élőhelyek, különösen a zárt homoki sztyepprétek,
az évelő nyílt homoki gyepek és a borókás-nyárasok maradványainak,

c) a védett és fokozottan védett fajok, különösen a tavaszi hérics (Adonis vernalis), közönséges csikófark
(Ephedra distachya), homoki kikerics (Colchicum arenarium), homoki nőszirom (Iris humilis ssp. arenaria)
állományainak hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Az Imrehegy-kiskunhalasi homokbuckák természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervét a 2. melléklet tartalmazza. Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezeket nem árt tudni

Fokozottan védett természeti területen lévő erdőben erdőgazdálkodási beavatkozás csak a természetvédelmi kezelés részeként végezhető. Védett természeti területen lévő erdőben kerülni kell a teljes talaj-előkészítést és a vágásterületen az égetést. Védett természeti területen erdőtelepítés kizárólag őshonos fafajokkal, természetkímélő módon és a termőhely típusra jellemző elegyarányoknak megfelelően végezhető! A területen mező- és erdőgazdasági géppel történő munkavégzés csak napkeltétől napnyugtáig lehetséges. A rendelet teljes terjedelmében itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?