A víz három drámája, ami válsághoz vezethet

agrarszektor.hu
A magyar kormány, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett, immár harmadik alkalommal rendezi meg a budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek mottója: "Megelőzni a vízválságot". A 2019. október 15-17. közötti rendezvény tematikája idén a víz három drámájára fókuszál.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A világtalálkozón tartják meg a Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások című vízipari szakkiállítást is, amelyen bemutatkoznak a vízválság kezeléséhez hozzájáruló innovatív vízipari megoldások .

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

Globálisan és Magyarországon is az agrárgazdasági ágazat az egyik jelentős vízfelhasználó. A klimatikus változások hatására a vízháztartás idő- és térbeli változékonysága, szélsősége, intenzitása fokozatosan nő, ennek következtében Magyarország is egyre kitettebb a belvíz és az aszály veszélyének. Ez abból fakad, hogy az összes termőterületnek csak alig 2%-án van kiépítve az ezt ellensúlyozó vízi infrastruktúra. A mezőgazdasági kibocsátás tartóssága a klímaszélsőségek ilyen mértékű jelenléte miatt nem biztosított.

Az agrárágazat vízhiányból és víztöbbletből származó átlagos kárvesztesége évente 55 milliárd forint, ebből az aszálykár 40 milliárdra, a belvízkár pedig 15 milliárdra tehető.

Agrárszakmai szempontból a klímaváltozás megkérdőjelezhetetlen. Az éghajlati anomáliák miatt a víz három drámája - vagyis az, hogy vagy sok, vagy kevés, vagy szennyezett - egyre inkább kihat a hazai termelésbiztonságra, ezáltal a társadalom létfontosságú feladatainak ellátására. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy a Víz Világtalálkozón víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos javaslatok, elhatározások szülessenek - írja a testület közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?