Az NFK, mint Öntözési Igazgatási Szerv tevékenysége

Az NFK, mint Öntözési Igazgatási Szerv tevékenysége (x)

agrarszektor.hu
Az Öntözésfejlesztési Főosztály tevékenységeinek bemutatása.

Magyarországon jelenleg körülbelül 200 ezer hektár nagyságú terület rendelkezik öntözési vízjogi üzemeltetési engedéllyel, ami közel 400-500 ezer hektár öntözött területté bővíthető. Ennek érdekében az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény létrehozta az öntözési közösségek fogalmát és az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet (továbbiakban: Vhr.) tartalmazza az elismerés menetét. Az öntözési közösségek, mint jogi személyek megalakításának célja az öntözéses gazdálkodás fellendítése és a gazdálkodók együttműködésének támogatása. A Kormány döntésének értelmében 2019. július 1. napjától a Nemzeti Földügyi Központ (továbbiakban: NFK) szervezetében megkezdte a működését az Öntözésfejlesztési Főosztály, mely a Vhr. hatálybalépését követően öntözési igazgatási szervként látja el a feladatait.

Az NFK hozzájárul az öntözési célú állami vízgazdálkodási fejlesztések előkészítéséhez, valamint az öntözésfejlesztéssel kapcsolatos uniós támogatási programok tervezéséhez is. Az előzőek mellett az NFK, mint öntözési igazgatási szerv részt vesz az öntözésfejlesztéshez szükséges tervezési, koordinációs és végrehajtási feladatokban, úgy mint az öntözési szaktanácsadás megszervezése, az öntözéses gazdálkodás népszerűsítése, az öntözési közösségek megalakulásának elősegítése, a nemzeti öntözési mintaprojektek kivitelezése, a kapcsolódó harmadlagos művek rekonstrukciója, üzemeltetése, valamint az öntözővíz-szolgáltatásának koordinálása is. Az NFK üzemelteti a mezőgazdasági termelők számára fejlesztett webes felületet (www.ontozesikozossegmo.hu/OntozesiKozosseg), amelyen keresztül a gazdálkodóknak lehetőségük van kapcsolatot felvenni más termelőkkel az öntözési közösség alapításának céljából.

Számos gazdálkodó keresi meg az NFK, hogy érdeklődjenek az öntözési közösség létrehozásának lépéseiről, az öntözésfejlesztés megvalósításának folyamatairól. Már a kezdetekben is tud szakmai segítséget nyújtani az NFK, hogy minden szükséges információ a gazdálkodók rendelkezésére álljon az öntözési közösség létrehozása előtt. Az NFK egyik legfontosabb feladata az öntözési közösségek elismerésének előkészítése.

Folyamatosan növekszik az elismerésre jelentkező közösségek száma, az NFK adatai alapján idén május közepéig több mint 65 öntözési közösség elismerési kérelem került benyújtásra, melyből 43 már elismerésre került, azonban az előzetes gazdálkodói érdeklődések alapján további kérelmek várhatóak az évben.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31