Itt a jelentés: sokkoló számok láttak napvilágot az ipari mezőgazdaságról

Itt a jelentés: sokkoló számok láttak napvilágot az ipari mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Azt régóta lehet tudni, hogy az ipari mezőgazdaság felelős leginkább az erdőirtásokért, ám a nemzetközi nonprofit elemzőintézet, World Resources Institute (WRI) most még alaposabban megvizsgálta, hogy a mezőgazdasági ágazatokon belül mi hajtja legjobban az erdők pusztítását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A WRI 2000 és 2015 között készült műholdképek alapján vizsgálta az erdők visszaszorítását, és a mezőgazdasági szektor térnyerését. Azt találták, hogy hétféle termék összesen két németországnyi, azaz 72 millió hektárnyi erdőpusztításért felelős. Az első helyen a szarvasmarhák tenyésztése áll, ami az összes regisztrált erdőirtás 16%-áért, több mint 45 millió hektárért felelős. Ez nagyjából egy Svédország-méretű területet jelent, írta meg a 444.hu a WRI és a Quartz információi alapján.

A második ok a pálmaolaj, emiatt 10,5 millió hektárnyi erdőt vágtak ki 2000 óta, míg a harmadik a szója, 7,9 millió hektárral. A hét legfelkapottabb árucikk felel az erdőirtások 57%-áért. A kutatásban kitértek arra is, hogy az erdők visszaszorítása egyes régiókat sokkal jobban érint, és a legtöbb erdőirtás főleg a trópusok környékén zajlott. Dél-Amerikában a marhatartás és a szója volt a legfőbb okozó, míg Afrikában és Ázsiában a pálmaolaj, illetve a kakaóbab. Különösen rossz a helyzet az Amazonas-medencében, amit az elmúlt évek rekord méretű erdőtüzei is mutattak.

A WRI elemzése szerint akadnak jó hírek is: a pálmaolaj és a szója miatt visszaszoruló erdők aránya csökken a kétezres évek végén lévő csúcs óta. Emögött az elemzés szerint az alacsonyabb felvásárlási árak, a szigorúbb helyi törvények és a vállalatokra nehezedő nyomás miatt véghez vitt változások állhatnak.

Ugyanakkor a Quartz-nak nyilatkozó környezetvédelmi elemző, Rachael Garrett szerint egyelőre kevéssé sikerült elérni eredményeket a brazil marhatartásban. Egyrészt mert a legeltetett marhákat könnyebb mozgatni, mint ha egy ültetett terményről lenne szó, ezért nehezebb is összekötni az illegális erdőirtást elkövetőket a cselekedetükkel. Másrészt a brazil marhák húsának mindössze 25%-át exportálják csak, ezért a nemzetközi nyomás sem érinti annyira érzékenyen a húsipart.

A Quartz cikke szerint a nemzetközi hangulat így is változóban van: nemrég 500 jelentősebb élelmiszeripari cég, kereskedők és feldolgozók álltak be egy kezdeményezés mögé, ami olyan tenyésztőket támogat, akik nem irtanak erdőt a tevékenységük során.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?