2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Fontos jelentés készült a mezőgazdaság helyzetéről: itt az igazság az 2021-es évről

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát, amely élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén ad átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. Minden fejezet a legfrissebb információn alapuló magyarázatokat, grafikonokat és trendeket tartalmaz az élelmezés, táplálkozás és mezőgazdaság területekről elengedhetetlen segédletet kínálva döntéshozóknak, kutatóknak és elemzőknek, illetve minden a téma iránt érdeklődő számára.

A statisztikai évkönyv interaktív grafikonokkal és letölthető adatokkal gazdagított digitális verzióban is megtekinthető, továbbá a hozzá kapcsolódó statisztikai zsebkönyv gyors és könnyen hozzáférhető információt kínál a főbb tények és trendek kapcsán. A statisztikai munka a FAO 1945-ös alapítása óta a szervezet főtevékenységei közé tartozik, és ezen belül is kiemelt szerepet tölt be a statisztikai évkönyv.

Mi is a helyzet most?

A mezőgazdaság a globális gazdaság fontos része. Ha a számokat nézzük, a mezőgazdaság, erdő- és halgazdálkodás által generált értéknövekedés reálértékben 73%-kal nőtt 2000 és 2019 között, elérve a 3,5 billió dollárt. Ezen felül 2020-ban az agrárium biztosított megélhetést mintegy 874 millió embernek, vagyis a globális munkaerő 27%-nak.

Ha a termelést nézzük, az elsődleges haszonnövények kibocsátása 53%-kal nőtt ugyanezen időszak alatt, rekordot döntve 9,4 milliárd tonnával 2019-ben. Ezen mennyiség felét csupán négy növény adja: cukornád, kukorica, búza és rizs. A pálmaolaj iránti nagyobb kereslet okán erősen megugrott a növényi olajok termelése. A hústermelés szintén kilőtt: 44%-os emelkedésének köszönhetően 2019-re elérte a 337 millió tonnát.

A környezeti fenntarthatóság terén megállapítható, hogy az erdőterületek 94 millió hektárral - Tanzánia méretével megegyező területtel - zsugorodtak 2019 és 2020 között. Kritikus szintet ért el a vízhiány a Közel-Keleten és Észak-Afrikában szinten mindenhol. A talajgazdálkodásból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása 2%-kal csökkent 2020-ra, ezzel szemben a farmokon belül végzett tevékenységeké 11%-ot nőtt. Utóbbi 55%-a köthető az állattenyésztéshez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33