Itt a nagy bejelentés: biodiverzitás fókuszú szabványt dolgoz ki a Lidl

Itt a nagy bejelentés: biodiverzitás fókuszú szabványt dolgoz ki a Lidl

agrarszektor.hu
Partnereivel közösen az első biodiverzitás fókuszú szabvány fejlesztésén dolgozik a Lidl a hagyományos zöldség-és gyümölcstermesztésre vonatkozóan. Az új követelményrendszer előreláthatóan 2021 végéig minden termelő számára elérhető lesz az alkalmazásban lévő GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance szabvány (IFA) kiegészítő moduljaként. Fenntarthatósági stratégiájának részeként a Lidl ezáltal is szeretne hozzájárulni a biológiai sokféleség védelméhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Partnereivel közösen az első biodiverzitás fókuszú szabvány fejlesztésén dolgozik a Lidl a hagyományos zöldség-és gyümölcstermesztésre vonatkozóan. Az új követelményrendszer előreláthatóan 2021 végéig minden termelő számára elérhető lesz az alkalmazásban lévő GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance szabvány (IFA) kiegészítő moduljaként. Fenntarthatósági stratégiájának részeként a Lidl ezáltal is szeretne hozzájárulni a biológiai sokféleség védelméhez, derült ki a Lidl közleményéből.

A biodiverzitás csökkenése egzisztenciális veszélyt jelent az ökoszisztémákra. Élelmiszer és nem élelmiszer beszerző vállalatként a Lidl tudatában van az ökoszisztémák megőrzésével kapcsolatos felelősségével.

A biológiai sokféleség és az egészséges ökoszisztémák adják a gazdag választék alapját, különösképp a zöldség-és gyümölcstermesztés terén. Ha megvédjük őket, nemcsak a magas minőségű termékkínálatot tudjuk biztosítani, de a magas terméshozamú betakarítást is

- mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója.

A Lidl ennek érdekében elismert, nemzetközi szakemberekkel dolgozik együtt fenntartható élelmiszerrendszerek fejlesztésén, illetve mezőgazdasági szakértőkkel közösen egy kiegészítő modul kidolgozásán a biodiverzitás támogatására a hagyományos mezőgazdaság vonatkozásában. A fókusz Európán van. A szakmai együttműködésben az élelmiszerlánc partnere projektvezetőként a Sustainable Food Systems GmbH (SFS), a mezőgazdasági termelők képviseletében a Global Nature Fund, a Bioland és a Lake Constance Foundation, valamint a Nürtingen-Geislingen Egyetem is. A többszereplős megközelítés különböző szempontok figyelembevételét teszi lehetővé, melynek köszönhetően széleskörű elfogadottság remélhető. A GlOBALG.A.P. által működtetett új, kiegészítő modul a piac minden szereplője számára készül, a termelőktől a forgalmazókig.

A Lidl biodiverzitás támogatására irányuló kezdeményezése a zöldség-és gyümölcstermesztés kapcsán nagyon jól illeszkedik a GLOBALG.A.P. azon elképzeléséhez, hogy világszinten mozdítsa elő a biztonságos és felelős élelmiszertermelést

- mondta Kristian Moeller, a GLOBALG.A.P. ügyvezető igazgatója.

A GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance szabvány (IFA) a mezőgazdasági termelés minden formájának jó gyakorlataira kiterjed. A Biodiverzitás kiegészítő modullal a zöldség-és gyümölcstermesztők biológiai sokféleség megőrzésére irányuló mezőgazdasági gyakorlatai válnak ellenőrizhetővé az éves IFA audit keretében. A szakképzett könyvvizsgálók által végzett független ellenőrzés eredménye által a termelők minden élelmiszer-kiskereskedő számára láthatóvá tehetik elkötelezettségüket. Annak érdekében, hogy a szabványt a mezőgazdasági termelők alkalmazni tudják, szükség esetén támogató intézkedéseket, például képzéseket kínálnak.

A Global Nature Fund (GNF) környezetvédelmi alapítvány nagy tapasztalattal bír az élelmiszeripari szektorban a szabványok, illetve a vállalatokkal való együttműködés terén, hogy támogassa a biodiverzitás védelmét. A kiegészítő modul a Lidl újabb intézkedése a biodiverzitás megőrzése érdekében tett tevékenységei sorában, mely magában foglalja a bioélelmiszerek kínálatát és a Lidl sajátmárkás Bio Organic termékkínálatát is

A Lidl Magyarország felelősségének érzi, hogy termékbeszerzései ne veszélyeztessék az ökoszisztéma épségét, így figyel az értékláncában jelentkező közvetett környezeti hatások mérséklésére. A vállalat, beszerzési gyakorlatán keresztül a földhasználat, a környezetszennyezés és a biodiverzitás veszélyeztetésének visszaszorítását, a felelős mezőgazdasági és halászati gyakorlatok alkalmazását ösztönzi beszállítói és gyártói partnerei körében. A fenntartható növénytermesztés előmozdítása érdekében többek között törekszik arra, hogy a magyar tárgyalású virág-, zöldség- és gyümölcstermékeket olyan beszállítóktól szerezze be, amelyek rendelkeznek GLOBALG.A.P. által elismert szabványok szerinti tanúsítással. Az elkötelezettsége eredménye, hogy saját márkás kínálatát tekintve a Lidl Magyarország hazai tárgyalású zöldség-és gyümölcstermelő partnerei GLOBALG.A.P. szabvány szerint működnek, a beszállítóinak 100%-a rendelkezik tanúsítvánnyal. A Lidl zöldség-gyümölcs beszerzési politikájáról bővebb információ a vállalat honlapján található, a vállalat biológiai sokféleség iránti elkötelezettségről pedig ezen az aloldalon lehet bővebben tájékozódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?