2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Föld

Kormányhatározat az állami földvagyon gyarapításáról

Az állami földvagyon gyarapítása érdekében a kormány döntött, hogy 2 milliárd forintot átcsoportosít a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A forrásból 1,5 milliárd forintot a nemzeti park igazgatóságok használhatnak fel, 500 millió forintot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.
 
 

A Kormány és a vidékfejlesztési tárca határozott célja, hogy védje és bővítse az állami termőföldvagyont és megakadályozza a feltételezhetően jogellenes külföldi földhasználatot, és tiltott tulajdonszerzést.
A törvényi szabályozás szerint a védett és védelemre tervezett természeti területeket 2015 végéig állami tulajdonba kell venni, tehát a kormányhatározat jelentősen segíti a nemzeti park igazgatóságokat e feladatuk teljesítésében.

Az igazgatóságok a területek vagyonkezelőjeként később az érintett földeket hasznosíthatják, így bérbe adhatják olyan magyar vállalkozóknak, akik a természetvédelemmel összhangban gazdálkodnak. A döntéssel a Kormány a Birtokpolitikai Irányelveknek megfelelően támogatja a helyi kis – és közepes vállalkozásokat, a családi gazdaságokat és segíti a vidéki foglalkoztatottság bővülését.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az átcsoportosított 500 millió forint segítségével érvényesíteni tudja az elővásárlási jog gyakorlását, és ezzel a földpiac aktív szereplőjeként léphet fel.
Az elővásárlási jog gyakorlása mellett a forrás lehetőséget biztosít az állami földvagyon megóvására és gyarapítására is.

Tavaly év végén a Kormány első lépésként már 450 millió forintot átcsoportosított az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy legalább 500 hektár feltehetően „zsebszerződéssel” érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet megvásároljon.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu